Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Forbidden voices

Auteur : Mark Weenink
Land : Cuba

Forbidden voices

Het simpele feit dat u deze documentaire ziet, betekent een steun in de rug van de drie hoofdpersonen van Forbidden Voices. Regisseur Barbara Miller neemt de kijker mee naar drie continenten, naar drie dappere vrouwen. Ze spreken zich in hun blogs uit voor mensenrechten en vrijheid en tegen repressie. In Cuba volgt Miller ’s lands bekendste blogster Yoani Sánchez en in China filmt ze collega-blogster Zeng Jinyan, die door huisarrest aan haar appartement gekluisterd is. De Iraanse Farnaz Seifi spreekt ze in Duitsland, waar zij als balling leeft. Haar strijd voor vrouwenrechten en kritische commentaren die ze op het internet plaatste, wekte de toorn van het Iraanse regime.

Drie werelden, drie culturen, maar een universele strijd voor erkenning en het recht op vrijheid. De documentaire brengt afwisselend het verhaal van de drie vrouwen in beeld. Met geweld, intimidatie, bedreiging en beperking van bewegingsvrijheid krijgen ze allemaal te maken. Ze zijn bang, maar de angst maakt hen tegelijkertijd dapperder. De aandacht van buitenlandse journalisten vormt een levenslijn.

De ironie wil dat de blogs die hun zoveel problemen brengen, tegelijkertijd hun bescherming zijn. De Cubaanse Sánchez is inmiddels wereldberoemd en wordt gezien als een van de weinige objectieve nieuwsbronnen over het Caribische eiland. Ze lijkt zich aardig vrij te kunnen bewegen, maar wordt ook permanent geschaduwd. Wat dat betreft is de situatie van de Chinese Jinyan nog schrijnender – als je dat zo mag kwalificeren – want zij komt haar huis niet meer uit en haar man verdwijnt voor 3,5 jaar achter de tralies. Ook hij is een mensenrechtenactivist. Hun dochter groeit op zonder vader.

Miller heeft een mooi portret gemaakt van deze vrouwen die volharden. De conquenties voor hen en hun omgeving zijn loodzwaar. Hun strijd voor een rechtvaardiger wereld bestaat bij de gratie van bekendheid. Deze documentaire draagt daar aan bij en iedere kijker is er een.

Forbidden voices | Barbara Miller | Zwitserland | 2012 | 96 minuten | Verschillende talen gesproken | Engels ondertiteld

Forbidden voices is van 21 t/m 27 maart te zien op het Movies that Matter Festival in Den Haag. Op zondag 24 maart is blogster Yoani Sanchez daar aanwezig voor een talkshow, en op dinsdag 26 maart houdt zij een Q&A.


Terug