Recensies films

Impunidad

14 maart 2011

Mark Weenink

Wat is erger: de misdaad, of de straffeloosheid die erop volgt? Deze vraag dringt zich op bij Impunidad (Straffeloosheid) van filmmaker Juan José Lozano en journalist Hollman Morris. Deze documentaire volgt de uitwerking van Justicia y Paz (Gerechtigheid en Vrede). Deze wet is opgezet voor gedemobiliseerde paramilitairen in het door burgeroorlog verscheurde Colombia en behelst de berechting en uiteindelijke terugkeer naar de maatschappij van deze uitgetreden rechtse, illegale strijders. Voorwaarde is dat ze hun wapens neerleggen en misdaden opbiechten, op straffe van maximaal vijf tot acht jaar cel.

De film toont de processen: daders en slachtoffers bevinden zich in gescheiden ruimtes en communiceren met elkaar via video- en geluidsverbinding. Een vrouw vraagt naar haar man en zwagers; de paramilitair zegt van niets te weten. De weergave is vrij sec en daarmee confronterend en ontluisterend. Beklaagden trekken het boetekleed aan, maar rechtvaardigen zich ook: het was oorlog en de guerrilla heeft óók veel mensen gedood.

Los van de schuld- en boetevraag maakt Impunidad inzichtelijk hoe complex waarheidsvinding en berechting is. Tijd, mankracht en expertise schieten tekort. De hamvraag is natuurlijk of gerechtigheid en vrede mogelijk is in Colombia. De processen duren lang; tegenstanders blijven diametraal tegenover elkaar staan. Het gaat zelfs zo ver dat getuigen, nabestaanden van slachtoffers, familieleden van daders, medewerkers van het tribunaal en tot slot ook de filmmakers zelf worden bedreigd. Komt er ooit een einde aan deze negatieve spiraal? Er is nog een lange weg te gaan.

Colombia/Zwitserland/Frankrijk, 2010, Autlook/Intermezzo Films, Juan José Lozano & Hollman Morris

Gerelateerde berichten

Inside the World’s Toughest Prisons

Inside the World’s Toughest Prisons

Ooit bezocht ik in Colombia twee gevangenissen: de vrouwengevangenis Buen Pastor (de goede herder) en mannengevangenis La Picota (genoemd naar de wijk waar de gevangenis ligt). Toevallig was er een Franse journalist aanwezig voor het maken van een documentaire. Ik moest eraan terugdenken bij het kijken van de Netflix documentairereeks Inside the World’s Toughest Prisons.

Lees meer
Docudrama: De droevige kampioen

Docudrama: De droevige kampioen

’Wereldberoemd’ was Robert ‘Joy’ Hosé (1949) op Curaçao en de Antillen in de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen hij als tafeltenniskampioen internationaal furore maakte en de wereld over reisde. Maar de tafeltennisheld raakte door drugs aan lager wal en verloor alles. Zijn tragische leven vormde de basis voor de roman De droevige kampioen van de Nederlandse schrijver Jan Brokken (1949), dat in 1997 verscheen. Nu is het levensverhaal van Robert Hosé vastgelegd in de driedelige VPRO-docudrama De droevige kampioen van Sander Burger.

Lees meer
Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Achttien jaar geleden komt de achttienjarige Sara Guzmán (Ximena Lamadrid) om het leven tijdens een middagje parasailen. Het is zogenaamd een ongeluk, maar al snel weet de kijker dat er met de parachute is geknoeid. Haar broer Alex (Leo Deluglio als jonge versie; Manolo Cardono als volwassen versie) draait ten onrechte op voor de dood van zijn zus, dus als hij na achttien jaar vrij komt, is hij uit op wraak. Dit is in het kort het verhaal van de Netflixserie Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?, uit Mexico.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This