Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

José

Anonieme liefde

Auteur : Marjolein Keijsper
Land : Guatemala

José

José is 19 jaar en woont samen met zijn moeder in de beklemmende hoofdstad van Guatemala. Het is een harde maatschappij vol sociale ongelijkheid, corruptie en criminaliteit. We zien het uitzichtloze leven van moeder en zoon die met moeite hun rekeningen kunnen betalen. Zonder vergunning verkoopt moeder zelfgemaakte sandwiches op straat waarvoor ze  's morgens vroeg in het donker uit huis vertrekt. De gevaren van de stad en de stress die dit met zich meebrengt worden voelbaar bij hun dagelijkse afscheid. Het geloof houdt haar op de been, met de bijbel tegen haar borst gedrukt, wacht ze ´s avonds op de thuiskomst van haar zoon. In de wereld van José is het geloof meer op de achtergrond aanwezig.

Rendez-Vous

Als 'stoepier werkt hij voor een snackbar. Bestuurders van passerende auto’s probeert hij te verleiden met het menu van de dag. Zijn strenge baas heeft in de gaten dat hij er met zijn gedachten niet bij is en zijn uren niet altijd maakt.  In de pauzes maakt José via dating-apps seksafspraakjes met jongens. Na het werk ontmoet hij hen in louche hotelletjes waar de gehorige kamers per uur worden verhuurd. Zijn moeder is ongerust en bezorgd, maar ze vraagt niets wanneer hij te laat thuis komt en te weinig geld inbrengt. En José vertelt haar niets.

Zo ontmoet hij ook Luis, een bouwvakker uit de Caribische kuststreek van Guatemala. In een kaal achterkamertje groeit hun relatie ook emotioneel; het verlangen naar elkaar en de liefde die opbloeit. Op een dag lenen ze een motor, een rit door een romantisch decor van vulkanen en glooiende groene landschappen neemt je als kijker mee, weg uit de benauwdheid van de volle stad. 

Keuze

In deze maatschappij is geen ruimte voor hun liefde, Luis wil weg uit de stad en het liefst ook weg uit Guatemala, maar José kan zijn moeder niet alleen laten.  José, jong, homo, uit een sociaal lage klasse kan zich in deze maatschappij niet ontplooien, en zo belandt hij gefrustreerd in een emotioneel isolement. Een bezoek aan zijn oma die herinneringen ophaalt over haar man en diens vertrek en vertelt waarom ze nooit hertrouwd is, geven José de moed om op zoek te gaan naar Luis en vooral naar zichzelf. Zo reist hij naar een van de Mayaruïnes in de geboortestreek van Luis. 

Homoliefde

De in de Verenigde Staten wonende Chinese regisseur Li Cheng interviewde gedurende twee jaar kwetsbare jongeren en homo´s in Latijns Amerika. Het portret van José is gebaseerd op hun verhalen. Voor de film zijn niet geschoolde acteurs gecast. Het natuurlijke spel wordt gedeeltelijk tenietgedaan doordat de regisseur de acteurs theatraal laat ´poseren´ in hun alledaagse realiteit. Het voelt als kijker soms wat ongemakkelijk. Er zijn mooie ontmoetingen, zoals het beklemmende gevoel dat je krijgt door de afhankelijke relatie tussen moeder en zoon, of is het liefde? Intieme momenten waarop José en Luis door het strelen van elkaars huid en het voelen van elkaars littekens hun levensverhaal vertellen. De film is een gevoelig portret van strijd, frustraties en kwetsbaarheid van het dagelijkse leven waarin de jonge homoliefde anoniem blijft.

In 2018 won de film op het Filmfestival van Venetië de Queer Lion. Dit is een filmprijs voor de beste film met een homoseksueel thema of een homoseksueel personage.

José Acteurs: Enrique Salanic, Manolo Herrera, Ana Cecilia Mota, Esteban Lopez Ramirez, Jhakelyn Waleska Gonzalez, Alba Irene Lemus. Productie: YQstudio. Regisseur: Li Cheng

De film is te zien op het Festival Movies that Matter van 22 t/m 30 maart 2019 in Den Haag. Kijk voor data en tijdstip op:   https://www.moviesthatmatter.nl/

 

 


Terug