Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Justice for my sister

Auteur : Daniela Navarrete

Justice for my sister

Justice for my sister is een indrukwekkende documentaire die vertelt over de missie van de Guatemalaanse Rebeca, die de moordenaar van haar zus Adela veroordeeld wil krijgen. Adela is een vrouw van 27 jaar die in een bar in Escuintla werkt. Ze heeft drie kinderen en woont samen met hen, haar moeder, haar zus Rebeca en diens vijf kinderen. Op een dag gaat ze naar haar werk en komt nooit meer terug: haar ex-vriend sloeg haar dood en liet haar aan de kant van de weg achter.

Adela's zus Rebeca neemt de leiding in deze zaak en probeert in haar eentje alles te doen om de moordenaar van haar zus achter tralies te zetten. Na drie maanden proberen merkt ze dat het rechtssysteem in Guatemala heel traag en corrupt is. Ook is ze bang dat Ricardo (de moordenaar) wraak zal nemen, en gaat daarom op zoek naar juridische ondersteuning. Op deze manier komt ze in contact met Fundación Sobrevivientes, een stichting die steun biedt aan Guatemalaanse vrouwen en gezinnen die slachtoffers zijn van mishandeling, verkrachting, geweld en femicidio. De stichting biedt Rebeca juridische hulp. Uiteindelijk weten ze samen, na een drie jaar durende strijd, de zaak voor de rechter te brengen. De verdachte werd daarbij veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf.

Guatemala heeft een zeer gewelddadige geschiedenis. Tijdens de 36 jaar durende burgeroorlog die in 1996 eindigde, werden er duizenden mensen door het militaire regime vermoord. In de laatste tien jaar waren er in Guatemala zesduizend slachtoffers van femicidio (vrouwenmoord) en in slechts 2 procent van de zaken werden de daders veroordeeld. Getuigen, rechters en slachtoffers krijgen vaak te maken met bedreigingen en geweld. Vanwege deze angstcultuur blijft gerechtigheid uit. In deze film zien we echter hoe een vrouw zich opricht uit haar verdriet en een voorbeeld voor haan gemeenschap wordt. Zo toont ze dat gerechtigheid ook in Guatemala mogelijk is. 

Justicie for my sister | Kimberly Bautista | Guatemala, Verenigde Staten | 2012 | 69 minuten | Spaans en Engels gesproken | Engels ondertiteld

Justice for my sister is van 21 t/m 27 maart de zien op het Movies that Matter Festival in Den Haag. Op zondag 24 maart zal de regisseur Kimberley Bautista aanwezig zijn voor een Q&A.


Terug