Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

La Sirga (LAFF 2013)

Auteur : Mark Weenink
Land : Colombia

La Sirga (LAFF 2013)

Onlangs verscheen het bericht dat Colombia de twijfelachtige eer heeft het grootste aantal binnenlandse vluchtelingen – desplazados - ter wereld te herbergen, meer dan vier miljoen. In zijn debuutfilm La Sirga schetst regisseur William Vega het verhaal van de desplazada Alicia.

In een mistig landschap van de Colombiaanse páramo snelt dit tienermeisje Alicia tussen de fraylejones – de karakteristieke planten van de hoogvlakte – door. Met de hoofdpersonen bevinden de kijkers zich meteen in een wereld ver van alles.

Alicia is op de vlucht en klopt aan bij haar oom, don Oscar. Deze woont op een afgelegen plek aan een meer, waar hij leeft van visserij. Zijn ruime huis bouwt hij om tot hotel, La Sirga, voor de toeristen die hopelijk gaan komen.

In de film is Vega schaars met de dialogen, de hoofdpersonen zijn zwijgzaam als het landschap waarin ze wonen. Veel meer dan dat Alicia’s ouders en andere dorpelingen zijn vermoord, komt de kijker niet te weten. Wanneer haar oom ernaar vraagt, kan ze ook niet aangeven wie de verantwoordelijken zijn. Uit het leven gegrepen, want in de dagelijkse realiteit zit vooral burgerbevolking op het platteland als een speelbal gevangen tussen de strijdende partijen: het regeringsleger, de guerrilla en de paramilitairen.

La Sirga is ver weg van alles en iedereen. Verbinding met de buitenwereld is Mirichis, de bootjongen die het meer overvaart om mensen en vracht over te brengen. Hij is gevoelig voor de charmes van het meisje, dat een zeldzaamheid is in deze verlaten, door mannen gedomineerde uithoek.

Don Oscar zit aanvankelijk niet echt te wachten op het meisje en neemt haar schoorvoetend in huis. Gaandeweg, als ze een harde werker blijkt, ontdooit hij wat. Het huis wordt opgekalefaterd, maar toeristen laten zich er begrijpelijkerwijs niet zien. De dreiging komt dichterbij als don Oscar zoon een paar dagen thuis komt en zijn vader aanraadt om weg te gaan.

In deze meermalen bekroonde film vertelt Vega vooral op indirecte wijze over het Colombiaanse conflict. Het tempo waarin de lezer het verhaal krijgt voorgeschoteld is gelijk de omgeving waar de hoofdpersonen zich bevinden. Rustig, ingetogen, met het onheil dat ergens op de achtergrond sluimert en langzaam nadert.

La Sirga | William Vega | Colombia | 2012 | 88 minuten | Spaans gesproken | Engels ondertiteld

La Sirga is van 7 tot en met 12 mei te zien op het Latin American Film Festival in Utrecht.


Terug