Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Little Voices

Animatiefilm over Colombia

Auteur : Frank Bron
Land : Colombia

Little Voices

In de film Little Voices kijken vier jongeren terug op hoe zij hun kindertijd beleefden. Die werd overheerst door de guerillabeweging in Colombia. Over een periode van zeven jaar volgen we Pepito, Juanito, Jhoncito en Margarita. Zij werden slachtoffer van de gevechten tussen rebellen en militairen. Krachtig en vol ontroerende, levenslustige momenten laat deze 3D-documentaire de oorlog akelig dichtbij komen.

In Colombia woedt al minstens vijftig jaar een gewapend conflict tussen het regeringsleger, guerrillabewegingen, door de overheid gesteunde paramilitaire organisaties en andere gewapende groeperingen. Het aanhoudende en nietsontziende geweld heeft invloed op alle aspecten van de Colombiaanse samenleving. Vermoord worden is een reële mogelijkheid voor vakbondsleden, journalisten, boeren, mensenrechtenactivisten en anderen. En hun families.

Zo heeft het land na Soedan het hoogste aantal interne vluchtelingen ter wereld, veelal verdreven na doodsbedreigingen vanwege hun grond of hun ideeën. Rond de één miljoen kinderen zijn slachtoffer van deze niet-officiële burgeroorlog. Filmmakers Jairo Eduardo Carrillo en Oscar Andrade spraken met een aantal ontheemde kinderen en lieten hen hun levensverhaal vertellen. Ook lieten zij de kinderen hun herinneringen tekenen, van zowel de periode voor als na hun confrontatie met geweld. Op basis van de verhalen en tekeningen maakten Carrillo en Andrade deze documentaire animatiefilm. De film geeft een beeld van de ellende die oorlog en geweld teweegbrengen vanuit het perspectief van vier van deze kinderen: Pepito, Juanito, Jhoncito en Margarita. 

De kinderen vertellen wat hen overkwam en hoe zij omgaan met verlies, verdriet en hun verwondingen. Het zijn hartverscheurende verhalen over een onbezorgde kindertijd op het platteland die ineens wordt afgebroken. Door een bom die in een fractie van een seconde de ledematen van een jongetje afrukt. Of door een guerrillacommandant die kinderen paait met geld en mooie beloftes en ze diep in het oerwoud traint tot moordenaars tegen wil en dank. Het taalgebruik is eenvoudig en de tekeningen tonen een kinderlijke wereld, waar partijen en ideologieën niet aan de orde zijn. De realiteit die daaruit naar voren komt, is echter aangrijpend en verre van kinderlijk. 

De internationale mensenrechtenorganisatie Amnesty International meldt al jarenlang dat het door de Colombiaanse overheid gepropageerde beeld van zonnig vakantieland en opkomende economie geen complete weergave is van de werkelijkheid. Zo zijn er in de afgelopen twintig jaar meer dan zeventigduizend mensen vermoord, meer dan dertienduizend mensen ontvoerd en meer dan 4 miljoen van huis en haard verdreven. De laatste jaren lijkt het geweld in de steden wat af te nemen maar in grondstofrijke gebieden of gebieden met potentie voor grootschalige landbouw neemt het geweld nog steeds toe. Met name de inheemse en Afro- Colombiaanse bevolkingsgroepen worden geïntimideerd, bedreigd of onder druk gezet door een of meerdere van de strijdende partijen. Toegang  tot het recht is in Colombia voor die groepen een groot probleem, ook al door de afwezigheid van veel overheidsdiensten in grote delen van het land. 

Daarnaast zijn vooral jongeren en vrouwen het slachtoffer van het geweld, ook omdat zij slechts een kleine stem hebben in de Colombiaanse samenleving. Amnesty International hoopt dat Little Voices niet alleen een stem geeft aan hen die meestal niet gehoord worden in Colombia, maar ook dat deze film een bijdrage levert aan de wereldwijde belangstelling voor dit al zo lang geplaagde land en haar bevolking. 

De auteur is Werelddeelcoördinator Amerika’s Amnesty Nederland

De film draait op het Latin American Film Festival van 18 tot 27 april in Utrecht. 

Little Voices | Jairo Eduardo Carillo en Oscar Andrade | Colombia 2010 | 75 min | Spaans gesproken, Engels en Nederlands ondertiteld.

 

 


Terug