Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Maids and Bosses, Abner Benaim

Auteur : Quintijn Kat
Land : Panama

Maids and Bosses, Abner Benaim

In Panama zijn de verschillen tussen arm en rijk, zoals in heel Latijns Amerika, gigantisch. De elite woont in dure villa’s en huurt de armere bevolking in als personeel. Schoonmaaksters, koks en kindermeisjes leven vaak jarenlang in huis bij hun rijke baas of bazin. Desondanks heerst er veel onbegrip tussen baas en dienstmeid. Diefstal, intimidatie, dronkenschap en jaloezie zijn enkele oorzaken van hevige conflicten die vaak eindigen in het ontslag van het personeel.

Abner Benaim nam dit gegeven als onderwerp van zijn documentaire Maids and Bosses. Via interviews met zowel de bazen als het personeel geeft hij de kijker een inkijk op de gespannen relaties. Stereotyperingen en generalisaties druipen hierbij van het scherm. De kijker ziet de oogkleppen van de geïnterviewden (vooral van de bazen), en heeft bijna de neiging zich als bemiddelaar op te werpen. Helaas is dat onmogelijk, en rest hem niets meer dan lijdzaam toekijken.

Maids and Bosses is een fascinerende documentaire. Benaim bespreekt een probleem dat zowel de rijke als de arme klasse raakt, waar andere documentaires zich vaak richten op één van beiden. De duidelijk in scène gezette beelden die in de film voorkomen, lijken echter afbreuk te doen aan zijn boodschap. Hoewel Benaim hier bewust voor kiest, moet je ervan houden. Hoe dan ook is Maids and Bosses een boeiende en luchtige documentaire over een probleem dat zich in heel Latijns Amerika voordoet.
 


Terug