Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

O som ao redor

Auteur : Mark Weenink
Land : Brazilië

O som ao redor

Op het eerste gezicht lijkt alles pais en vree in de straat waar O som ao redor (Neighbouring Sounds) zich afspeelt. De zon schijnt, rolschaatsende en fietsende kinderen spelen onbekommerd en buurtbewoners maken een praatje met elkaar. Maar al gauw kruipt een gevoel van onbehagen deze film van de Braziliaanse regisseur Kleber Mendonça Filho binnen.

Het verhaal speelt zich af in een straat in een gegoede middenklassewijk in Recife, een grote stad in het noordoosten van Brazilië. De favelas, sloppenwijken, lijken niet te bestaan. Het straatbeeld wordt bepaald door hoge torenflats met nette appartementen, al dan niet met uitzicht op zee. De tralies en de hekken die de huizen afsluiten van de boze buitenwereld zijn echter niet te missen. De metalen verstevigingen sluiten niet alleen buiten, maar sluiten ook op. De bewoners leven binnenshuis hun veilige leventjes, afgeschermd door hekwerk en portiers.

Verschillende personages staan centraal. Beatriz Linhares woont met haar man Ricardo en hun zoon Nelson en dochter Fernanda in een ruim appartement. Manlief werkt hard en is vooral weg. Hun lieve kinderen gehoorzamen braaf en maken zich af en toe zorgen om hun moeder. Beatriz is eenzaam, verveeld en gestresst. Daarbij laat ze zich gek maken door de hond van de buren, die haar uit haar slaap houdt met zijn geblaf. Afleiding zoekt ze in een jointje en door af en toe de hand aan zichzelf te slaan. Verder vecht ze op eigen wijze haar ruzie uit met de hond.

Een ander personage is João, een jonge makelaar. Zijn opa Francisco woont een paar huizen verderop en die bezit het halve woonblok. Daarnaast bezit hij nog een oude suikermolen in het binnenland. Verder wonen zijn oom Anco en deugnietneefje Dinho ook in de straat.

De meeste huishoudens hebben inwonend personeel in dienst. Het gebrek aan privacy benauwt steeds meer. Ondanks alle bewaking en tralies neemt het gevoel van onveiligheid toe. Inbraken worden gerapporteerd. João en zijn medeflatbewoners beleggen een vergadering over een nachtportier die verzaakt. Ook als bewaker Clodoaldo met wat collega’s hun beveiligingsdiensten aanbiedt, keert de rust – met name in de hoofden van de buurtbewoners - niet terug.

Neighouring Sounds is een boeiende film met een goede cast. Hun spel wordt ondersteund door het geluid, dat overal en in golven steeds dwingender aanwezig is. De afstand tussen de bewoners en hun personeel wordt soms pijnlijk duidelijk.  Op subtiele wijze krijg je een beeld van de gegoede middenklasse, die door hun welvaart noodgedwongen afgesloten leeft van de rest van de maatschappij.

O som ao redor, Kleber Mendonça Filho, Brazilië, 2012, 130 minuten, Portugees gesproken, Engels ondertiteld

O som ao redor is van 8 t/m 19 augustus te zien op het World Cinema Festival te Amsterdam

 

 


Terug