Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Porfirio, Alejandro Landes (2011)

Auteur : Teun Heuvelink
Land : Colombia

Porfirio, Alejandro Landes (2011)

Het verhaal van de film Porfirio is een bekend verhaal in Colombia. Het is de waar gebeurde geschiedenis van een man - Porfirio Ramirez Aldana -  die door de politie in zijn rug werd geschoten en daardoor zijn verdere leven tot een rolstoel is veroordeeld. Zijn pogingen om hiervoor compensatie van de staat te krijgen, lopen telkens op niets uit. Dit doet Porfirio in 2005 besluiten tot een wanhoopsdaad, waarmee hij landelijke bekendheid vergaart: hij kaapt een vliegtuig naar Bogotá en belandt in de gevangenis.

Porfirio is een vijftiger in een rolstoel. Samen met zijn vele jaren jongere vrouw en zijn zoon Lissin woont hij in het Zuid-Colombiaanse junglestadje Florencia. De film is zoals het leven van Porfirio zelf: langzaam, monotoon en teleurstellend. Het enige echt verassende aan de film is dat de rol van Porfirio wordt gespeeld door Porfirio zelf, waardoor de film een documentaireachtig karakter krijgt. Regisseur Alejandro Landes zal met de eentonige en langzame shots ongetwijfeld het leven van Porfirio in beeld hebben willen brengen, maar omdat er geen schakelmomenten van spanning of snelheid in de film zitten, missen deze scènes hun uitwerking.

Aan het einde wordt pas duidelijk waar de film over gaat. In een kort liedje legt Porfirio feitelijk de hele film uit. Hoewel sommige scènes indruk maken, omdat ze het leven van een arme man in een rolstoel uit een stadje in Colombia weergeven, blijft het gevoel overheersen dat er met een verhaal zoals dat van Porfirio, meer gedaan had kunnen worden.

Porfirio draait tijdens World Cinema Amsterdam in Rialto en is te zien op 11, 17 en 18 augustus. Op de laatste twee data is de regisseur aanwezig.

Porfirio | Alejandro Landes | Spanje, Colombia, Uruguay | 2011 | 106’ | Spaans gesproken, Nederlands ondertiteld | Distributie: Eye Film


Terug