Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Reportero (Movies that Matter Festival 2013)

Auteur : Simone Kalkman
Land : Mexico

Reportero (Movies that Matter Festival 2013)

Iedereen kent de headlines over de drugshandel in Mexico: gevonden lichamen, bedreigingen, afpersing, corruptie en moord. Sinds oud-president Felipe Calderón in 2006 aan de macht kwam, stierven naar schatting meer dan 50.000 mensen door aan drugs gerelateerd geweld. Journalisten zijn daarbij een bekend doelwit, met meer dan 70 slachtoffers in dezelfde periode. In de documentaire Reportero vertelt regisseur Bernardo Ruiz. het verhaal van de krant Zeta, die de feiten over deze oorlog aan het licht probeert te brengen. 

We volgen verslaggever Sergio Haro. Hij werkt al jaren voor Zeta en gelooft heilig in zijn missie als reporter. De krant, zo vertelt de documentaire, vecht al meer dan dertig jaar voor persvrijheid en tegen straffeloosheid in Mexico. “Als je niets doet met de informatie die beschikbaar is, ben je medeplichtig”, aldus Haro. Dat dit risico’s met zich meebrengt, ontkent niemand. Haro werd telefonisch bedreigd, en verschillende collega’s werden vermoord. Jesús Blancornelas, oprichter van Zeta, werd in 1997 aangevallen, maar overleefde. Vervolgens moest hij met twintig bodyguards en een kogelvrij vest door het leven. Hij bleef echter verslag doen van de drugshandel. 

Toch schrijft Zeta niet alleen over drugsgeweld. De krant stelt ook de betrokkenheid van overheidsinstellingen aan de kaak. Zo plaatste de krant foto’s van corrupte ambtenaren en beschuldigde ze het openbaar ministerie van betrokkenheid bij moord. Daarnaast publiceert ze artikelen die de sociale ongelijkheid in Mexico bekritiseren. Dit is niet altijd makkelijk, zo vertellen de reporters, want “de mensen willen bloederige headlines”. Toch is juist deze bredere, diepgaande onderzoeksjournalistiek belangrijk voor Zeta’s reporters. 

Ruiz kiest in zijn film voor een traditionele documentairestijl. Interviews, archiefbeelden, nieuwsfeiten en reportages wisselen elkaar af. Af en toe toont Ruiz mooie, bijna poëtische camerabeelden, maar het gaat vooral om wat er verteld wordt. De film is een eerbetoon aan Zeta’s reporters. Als kijker overheerst een gevoel van bewondering voor de moed en het doorzettingsvermogen van deze mensen. De documentaire toont de wereld rondom de bloederige headlines, en het indrukwekkende verhaal van de mensen die hun leven riskeren voor hun vak.  

Reportero | Bernardo Ruiz | Verenigde Staten | 2012 | 71 minuten | Spaans gesproken | Engels ondertiteld

Reportero is van 21 t/m 27 maart de zien op het Movies that Matter Festival in Den Haag.


Terug