Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Sofia y el terco (LAFF 2013)

Auteur : Annelies van de Poel
Land : Colombia

Sofia y el terco (LAFF 2013)

Na een groot verlies in haar leven besluit Sofía dat ze nú haar grootste wens in vervulling moet brengen: de zee zien. Na jaren van dromen en excuses en uitstel van haar koppige man besluit ze alleen op reis te gaan. Omdat haar beste vriendin zei: “wij oudjes kunnen geen langetermijnplannen meer maken”, is het voor Sofía nu of nooit. Stiekem laat ze het routineuze leven met haar man achter en gaat ze nieuwsgierig en met de verwondering van een klein kind op avontuur.

De film Sofía y el terco (Sofía en de koppige) is een verrassende film uit Colombia. Anders dan het gebruikelijke beeld van dit land van geweld, drugs en criminaliteit toont deze film een mooie kant van Colombia. Sofía trekt door het land waarbij ze gewone mensen in hun dagelijkse leven tegenkomt, met op de achtergrond prachtige natuur. Sofía trekt vanuit een klein plattelandsdorp in het binnenland, waar ze haar hele leven gewoond heeft, richting de zee.

Sofía praat niet, maar haar lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen zeggen genoeg. De vraag is echter wel of Sofía vanwege het verhaal niet praat, of dat dit slechts is om het Spaanse accent van actrice Carmen Maura te verbergen. Hoewel de momenten waarop ze wel praat soms ontweken lijken, maakt het de film wel mooier en geeft het aandacht aan de andere elementen van de film. De personages zijn het centrum van het verhaal en niet andersom. De focus in de film ligt op Sofía en haar man, maar ook verschillende secundaire personages zijn interessant. Hoewel, het ook als storend gezien kan worden dat hun verhalen niet uitgewerkt worden.

De film Sofía y el terco toont duidelijk aan dat je pas iets kunt bereiken als je droomt en ergens voor durft te gaan. Als je vasthoudt aan routine, zoals de man van Sofía die zelfs elke dag alle kleine blikjes precies hetzelfde neerzet, kan dit niet. Sofía y el terco is een ogenschijnlijk eenvoudige film, waarbij het mooie en het symbolische in de kleine dingen zit. Hoewel je wat kleine dingen op de film kunt aanmerken, zul je je na het kijken van de film door de kinderlijke avontuurlijkheid van Sofía geïnspireerd voelen en daarom is deze film zeker een aanrader.

Sofía y el terco | Andrés Burgos | Colombia | 2012 | 80 minuten | Spaans gesproken | Engels ondertiteld

Sofía y el terco is van 8 tot en met 12 mei te zien op het Latin American Film Festival in Utrecht.

Op woensdag 8 mei geeft Amarens Greidanus (in het Engels) een intro over de nieuwe Colombiaanse cinema.


Terug