Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

También la Lluvia, Icíar Bollaín

Auteur : Simone Kalkman

También la Lluvia, Icíar Bollaín

Wat hebben de aankomst van Columbus in Amerika en de Boliviaanse wateroorlog met elkaar gemeen? Ten eerste staan ze allebei centraal in de speelfilm También la Lluvia, van regisseur Icíar Bollaín. In de film wil een jonge, idealistische regisseur uit Spanje, gespeeld door Gael García Bernal, de aankomst van Columbus verfilmen. Hiervoor gaat hij naar Bolivia, omdat daar nog indianen zijn. Ze komen echter midden in een indianenopstand terecht, waar hun hoofdrolspeler de leider van blijkt te zijn. De film lijkt dan ook te willen vertellen dat de tweede overeenkomst de uitbuiting van Indianen is.

De film toont de uitbuiting van de indianen op een expliciete manier. De gelegde relatie tussen heden en verleden, maakt dat de film soms wat cliché overkomt. Dit wordt echter gecompenseerd door de interessante relatie tussen hoofdrolspelers García Bernal en Luis Tosar. Het idealisme van Garcia Bernal, dat langzaam instort, vormt een mooi contrast met het pragmatisme van Tosar. Door beide karakters aan zichzelf te laten twijfelen geeft Bollaín kritiek op het medium film en de westerse kijk. Ook Juan Carlos Aduviri, die de indiaanse acteur speelt, zet een indrukwekkende rol neer.

Al met al zet Bollaín een mooi gefilmd drama neer, waarin de uitbuiting van de indianen door de geschiedenis op een mooie manier in beeld wordt gebracht.

También la Lluvia was in maart te zien op het Movies that Matter festival, en is op 11 mei te zien op het Latin American Film Festival in Utrecht.


Terug