Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

The Jungle Radio

Auteur : Sandra Apperloo
Land : Nicaragua

The Jungle Radio

Iedere ochtend vliegt er een heks over de dorpjes van de Nicaraguaanse jungle. In haar magische bol ziet ze alles: wie sloeg vannacht zijn vrouw? Wie kwam er dronken thuis? De heks, gespeeld door feministe Yamileth Chavarría, doet haar verhaal op het lokale radiostation La palabra de la mujer (het woord van de vrouw).

De documentaire The Jungle Radio brengt de rol van het radiostation in beeld. Chavarría richtte de zender op toen orkaan Mitch in 1998 de woongebieden in isolement bracht. Behalve communicatiemiddel is de radiozender ook een manier om aandacht te besteden aan het veelvoorkomende huiselijk geweld waar vrouwen en kinderen mee te maken hebben. Chavarría schroomt daarbij niet om de namen van boosdoeners te noemen, wat haar initiatief riskant maakt. Ze maakt ons deelgenoot van haar doelstellingen, vechtlust en onwil om te zwichten voor dreigementen. Aan de hand van haar verhaal laat documentairemaakster Suzanne Jäger zien waarom Chavarría's initiatief belangrijk is voor de regio.

Jäger en Chavarría kaarten zonder vooringenomenheid een diepgeworteld probleem aan: ook de mannen komen aan het woord en delen hun ideeën over normen en waarden binnen het huwelijk. We zien een cultuur die gebonden is aan oude tradities, maar waar verandering plaatsvindt. De kijker raakt bewust van de beangstigende situatie waarin nog veel vrouwen verkeren en leert dat oude gewoonten niet makkelijk te vervangen zijn door nieuwe.

Nicaragua/Duitsland, 2009, Jägerfilme und Arielfilms GmbH,Susanne Jäger

The Jungle Radio is van 25 t/m27 maart te zien op het Movies that Matter Festival in Den Haag. Yamileth Chavarría is aanwezig voor een Q&A.


Terug