Recensies films

The Jungle Radio

15 maart 2011

Sandra Apperloo

Iedere ochtend vliegt er een heks over de dorpjes van de Nicaraguaanse jungle. In haar magische bol ziet ze alles: wie sloeg vannacht zijn vrouw? Wie kwam er dronken thuis? De heks, gespeeld door feministe Yamileth Chavarría, doet haar verhaal op het lokale radiostation La palabra de la mujer (het woord van de vrouw).

De documentaire The Jungle Radio brengt de rol van het radiostation in beeld. Chavarría richtte de zender op toen orkaan Mitch in 1998 de woongebieden in isolement bracht. Behalve communicatiemiddel is de radiozender ook een manier om aandacht te besteden aan het veelvoorkomende huiselijk geweld waar vrouwen en kinderen mee te maken hebben. Chavarría schroomt daarbij niet om de namen van boosdoeners te noemen, wat haar initiatief riskant maakt. Ze maakt ons deelgenoot van haar doelstellingen, vechtlust en onwil om te zwichten voor dreigementen. Aan de hand van haar verhaal laat documentairemaakster Suzanne Jäger zien waarom Chavarría’s initiatief belangrijk is voor de regio.

Jäger en Chavarría kaarten zonder vooringenomenheid een diepgeworteld probleem aan: ook de mannen komen aan het woord en delen hun ideeën over normen en waarden binnen het huwelijk. We zien een cultuur die gebonden is aan oude tradities, maar waar verandering plaatsvindt. De kijker raakt bewust van de beangstigende situatie waarin nog veel vrouwen verkeren en leert dat oude gewoonten niet makkelijk te vervangen zijn door nieuwe.

Nicaragua/Duitsland, 2009, Jägerfilme und Arielfilms GmbH,Susanne Jäger

The Jungle Radio is van 25 t/m27 maart te zien op het Movies that Matter Festival in Den Haag. Yamileth Chavarría is aanwezig voor een Q&A.

Gerelateerde berichten

Inside the World’s Toughest Prisons

Inside the World’s Toughest Prisons

Ooit bezocht ik in Colombia twee gevangenissen: de vrouwengevangenis Buen Pastor (de goede herder) en mannengevangenis La Picota (genoemd naar de wijk waar de gevangenis ligt). Toevallig was er een Franse journalist aanwezig voor het maken van een documentaire. Ik moest eraan terugdenken bij het kijken van de Netflix documentairereeks Inside the World’s Toughest Prisons.

Lees meer
Docudrama: De droevige kampioen

Docudrama: De droevige kampioen

’Wereldberoemd’ was Robert ‘Joy’ Hosé (1949) op Curaçao en de Antillen in de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen hij als tafeltenniskampioen internationaal furore maakte en de wereld over reisde. Maar de tafeltennisheld raakte door drugs aan lager wal en verloor alles. Zijn tragische leven vormde de basis voor de roman De droevige kampioen van de Nederlandse schrijver Jan Brokken (1949), dat in 1997 verscheen. Nu is het levensverhaal van Robert Hosé vastgelegd in de driedelige VPRO-docudrama De droevige kampioen van Sander Burger.

Lees meer
Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Achttien jaar geleden komt de achttienjarige Sara Guzmán (Ximena Lamadrid) om het leven tijdens een middagje parasailen. Het is zogenaamd een ongeluk, maar al snel weet de kijker dat er met de parachute is geknoeid. Haar broer Alex (Leo Deluglio als jonge versie; Manolo Cardono als volwassen versie) draait ten onrechte op voor de dood van zijn zus, dus als hij na achttien jaar vrij komt, is hij uit op wraak. Dit is in het kort het verhaal van de Netflixserie Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?, uit Mexico.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This