Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Todavía el Amor (LAFF 2013)

Auteur : Simone Kalkman
Land : Uruguay

Todavía el Amor (LAFF 2013)

“Ik wilde een film maken over liefde, maar al mijn ideeën waren romantisch en oppervlakkig”, aldus dertiger Guzmán García, regisseur van de documentaire Todavía el Amor.  Om toch zijn film te kunnen maken, gaat hij naar een dansgelegenheid voor ouderen. Daar vraagt hij de aanwezigen, die er volgens hem verstand van zouden moeten hebben, over de liefde in hun leven. García praat met ze en bezoekt ze in hun huizen. Todavía el Amor vertelt de gevonden verhalen. 

De film toont zeer uiteenlopende levens: een stel dat al sinds hun achttiende bij elkaar is, mensen die na een scheiding hertrouwden, een man met een gebroken hart, en een vrouw in een relatie waar ze eigenlijk uit wil. Eén stel ontmoette elkaar pas enkele jaren geleden. Ze zijn nooit echt intiem geweest, maar wel gelukkig. Twee vrouwen zeggen nog nooit verliefd geweest te zijn. 

De film toont interviews met deze ouderen, afgewisseld door scènes in de danszaal. Ook toont García hoe zijn hoofdpersonen zich klaarmaken voor hun avondje uit. Een alleenstaande man strijkt zijn overhemd, een vrouw stift haar lippen. Ze doen duidelijk moeite om er goed uit te zien. García zegt deze bar gekozen te hebben “omdat de mensen hier naar iets op zoek lijken te zijn.” Deze zoektocht wordt in de film benadrukt in droevige close-ups vergezeld van tangomuziek.  

Toch lijkt García in zijn eigen zoektocht bedrogen uit te komen. Als hij de stellen vraagt of ze verliefd op elkaar zijn, is het meest gehoorde antwoord: “ach, wat is liefde..”. Wel horen we over elkaar aanvullen, op elkaar gesteld zijn, een maatje hebben. Wie in deze film verhalen van levenslange passie verwacht, zal dan ook teleurgesteld de zaal uitkomen. García’s zoektocht bracht hem realisme, vriendschap, maar ook eenzaamheid en verdriet. Of García de liefde heeft gevonden, is moeilijk te zeggen, maar romantisch en oppervlakkig is de film in ieder geval niet.  

Love still | Guzmán García | Uruguay | 2012 | 54 minuten | Spaans gesproken | Engels ondertiteld

Love still is van 14 t/m 25 november te zien op het IDFA te Amsterdam. 

 


Terug