Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Todo mundo tiene a alguien menos yo

Auteur : Simone Kalkman
Land : Mexico

Todo mundo tiene a alguien menos yo

 Dertiger Alejandra is het toppunt van elegantie. Althans, dat vindt ze zelf. Ze werkt bij een uitgever, leest Plato en Foucault en gaat ’s avonds naar jazzcafés of chique restaurants. Maria lijkt het tegenovergestelde: een tiener op een privéschool die rookt, feest en vooral over jongens praat. Toch zijn ze allebei op zoek naar iets of iemand, en misschien vooral naar zichzelf. Dit leidt tot een vurige romance, die wordt verteld in de film Todo mundo tiene a alguien menos yo (Iedereen heeft iemand behalve ik).

Deze debuutfilm van Mexicaanse regisseur Raúl Fuentes vertelt op niet-chronologische wijze het verhaal van de twee vrouwen. De film begint op het hoogtepunt van hun relatie met enkele gepassioneerde scènes. Hierna volgt hoe de twee elkaar ontmoeten en het verloop van hun relatie. Naarmate de film vordert, vindt er interessante omslag in de personages plaats. In het begin van de film zoekt Maria een uitweg van haar oppervlakkige leven. Ze vindt die in de belezen en cultureel onderlegde Alejandra. Naarmate het verhaal zich ontwikkelt, blijkt de oudere Alejandra echter vooral jaloers, wanhopig en snobistisch. Ze wil dat Maria zich volledig onttrekt uit haar vorige leven en geeft keihard af op haar “inhoudsloze” leeftijdsgenoten.

Fuentes vertelt het verhaal in prachtige zwart-wit beelden. Alleen al door het interessante camerawerk en de contrasterende lichtval in de shots is deze film de moeite waard. Beelden zijn mooi en onconventioneel afgesneden, vaak gericht op details. Zo toont de regisseur zijn hoofdpersonen vooral frontaal en en profil, waardoor een bijzondere focus ligt op hun gezichten. Ook voeten worden veelvuldig in beeld gebracht – waarbij het contrast tussen Alejandra’s stiletto’s en Maria’s afgetrapte gympen veelzeggend is.

Jammer genoeg voelt de regisseur zich genoodzaakt op verschillende momenten in het verhaal citaten uit liedjes en poëzie in beeld te laten verschijnen. Deze leiden niet alleen af van de beelden en het verhaal, maar verwijzen ook te letterlijk naar de situatie, waardoor ze weinig toevoegen.

Met Todo mundo tiene a alguien menos yo maakte Fuentes een indrukwekkend filmdebuut. De film is een bijzonder portret van de gegoede middenklasse in stedelijk Mexico, een groep die niet vaak aan bod komt in de cinema van dit land. De twee actrices spelen hun rol uitstekend en worden naarmate de film vordert steeds menselijker. Het mooiste aan deze film zijn echter de bijna fotografische zwart-wit beelden. Hierin vindt Fuentes een geheel eigen stijl, die zeker het ontdekken waard is.

Todo mundo tiene a alguien menos yo | Raúl Fuentes | Mexico 2012 | 100 minuten | Spaans gesproken, Engels ondertiteld

Todo mundo tiene a alguien menos yo is van 8 t/m 19 augustus te zien op het World Cinema Festival te Amsterdam. Klik hier om kaarten te winnen voor deze film.

 


Terug