Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Todos tus Muertos

Auteur : Melissa Rakim
Land : Colombia

Todos tus Muertos

Todos tus muertos (Al je doden) is de tweede speelfilm van Carlos Moreno, die met Perro come perro (Hond eet hond) over geweld, de drugsoorlog en corruptie, nationale en internationale prijzen won. Ook Todos tus muertos behandelt een controversieel thema: de burgeroorlog in Colombia en het onvermogen van de politiek om problemen op te lossen.

Hoofdpersoon is Salvador, een verlegen, schele boer die moeilijk uit zijn woorden komt. Het hele dorp is druk met de verkiezingen, maar hem interesseert het niet. Hij gaat net als andere dagen aan het werk op zijn land. Daar doet hij een schokkende ontdekking: iemand heeft een stapel van vijftig lijken gedumpt. Salvador probeert dit in het dorp te melden, maar wordt niet serieus genomen. Niemand wil het probleem oplossen, uit angst voor een schandaal op verkiezingsdag. Als kijker voel je Salvadors onmacht als hij onheus bejegend wordt.

Naarmate de film vordert, bekruipt je een beklemmend gevoel door de ongemakkelijke situatie en de hitte op het veld. De slachtoffers worden niet als mensen maar als probleem behandeld. De film heeft ondanks het zware thema een komische ondertoon en is soms een beetje absurd. Bijvoorbeeld wanneer de doden hun ogen opendoen en je aankijken. Op het einde van de film staan de doden op, om met andere personages een buiging naar het publiek te maken. Hierdoor lijkt de film soms meer een toneelstuk.

Colombia, 2010, 64a Films, Carlos Moreno


Terug