Recensies films

Transeunte

5 augustus 2012

Simone Kalkman

De meeste mensen kennen Rio de Janeiro als de stad van de samba en bossa nova. Van uitgerekte stranden vol gebruinde, jonge vrouwen in piepkleine bikini’s. En misschien ook wel van de favelas (sloppenwijken), die midden tussen de rijke wijken in liggen. Kleurrijk, maar ook geteisterd door geweld van zowel drugsbendes als de politie. Dit is het toeristische gezicht van de zogeheten Cidade Maravilhosa. De film Transeunte (Passerby) van regisseur Eryk Rocha toont een ander gezicht.

Hoofdpersoon van de film is de 65-jarige Expedito. Hij woont alleen in een klein appartement, niet arm en niet rijk. Het Rio van Expedito is een zee van beton, vol gigantische flatgebouwen. Het is een stad van bureaucratie, afval op straat en vooral van heel veel mensen. Juist de anonimiteit van deze miljoenenstad staat in de film centraal. Expedito lijkt met vrijwel niemand contact te hebben, hoewel hij zich de hele dag tussen duizenden stadsgenoten bevindt.

Transeunte toont zo de eenzaamheid van de Latijns-Amerikaanse megasteden. We zien de hele dag mensen, maar kijken vrijwel nooit naar wie ze zijn. Rocha benadrukt dit door in te zoomen op handen of delen van gezichten; veel mensen kijken ongelukkig of gehaast. Ook vangen we af en toe een flard van een gesprek op, of we zien iemand praten zonder geluid. Van vrijwel niemand zien we meer dan een fragment, we kunnen slechts gissen naar wie deze mensen zijn.

Als film is Transeunte dan ook vooral een sfeerbeeld. Expedito loopt door zijn Rio de Janeiro, beleeft af en toe iets, maar verder dan dat gaat het verhaal niet. Hierdoor zal de twee uur durende film voor veel mensen te traag zijn. Toch wordt geduld beloond met een bijna fotografische zwart-wit film met verschillende prachtige beelden.

Regisseur Eryk Rocha, zoon van de bekende Braziliaanse regisseur Glauber Rocha, maakte met Transeunte zijn eerste langspeelfilm. De productie werd gedaan door Walter Salles, als regisseur onder andere bekend van The Motorcycle Diaries en Central do Brasil. Wie een dergelijke film verwacht, komt hier echter bedrogen uit. Zoals gezegd gaat Transeunte niet om het verhaal, maar om de sfeer die wordt opgeroepen door de beelden. Hierdoor zal hij niet bij iedereen in de smaak vallen. Wie zich echter over het trage ritme heen kan zetten, krijgt een bijzondere kijk op een reële maar vaak verborgen kant van de bekendste stad van Brazilië.

Transeunte (Passerby)| Eryk Rocha | Brazilië | 2012 | 125 minuten | Portugees gesproken | Engels ondertiteld

Transeunte is van 8 t/m 19 augustus te zien op het World Cinema Festival te Amsterdam.

Gerelateerde berichten

Inside the World’s Toughest Prisons

Inside the World’s Toughest Prisons

Ooit bezocht ik in Colombia twee gevangenissen: de vrouwengevangenis Buen Pastor (de goede herder) en mannengevangenis La Picota (genoemd naar de wijk waar de gevangenis ligt). Toevallig was er een Franse journalist aanwezig voor het maken van een documentaire. Ik moest eraan terugdenken bij het kijken van de Netflix documentairereeks Inside the World’s Toughest Prisons.

Lees meer
Docudrama: De droevige kampioen

Docudrama: De droevige kampioen

’Wereldberoemd’ was Robert ‘Joy’ Hosé (1949) op Curaçao en de Antillen in de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen hij als tafeltenniskampioen internationaal furore maakte en de wereld over reisde. Maar de tafeltennisheld raakte door drugs aan lager wal en verloor alles. Zijn tragische leven vormde de basis voor de roman De droevige kampioen van de Nederlandse schrijver Jan Brokken (1949), dat in 1997 verscheen. Nu is het levensverhaal van Robert Hosé vastgelegd in de driedelige VPRO-docudrama De droevige kampioen van Sander Burger.

Lees meer
Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?

Achttien jaar geleden komt de achttienjarige Sara Guzmán (Ximena Lamadrid) om het leven tijdens een middagje parasailen. Het is zogenaamd een ongeluk, maar al snel weet de kijker dat er met de parachute is geknoeid. Haar broer Alex (Leo Deluglio als jonge versie; Manolo Cardono als volwassen versie) draait ten onrechte op voor de dood van zijn zus, dus als hij na achttien jaar vrij komt, is hij uit op wraak. Dit is in het kort het verhaal van de Netflixserie Quién mató a Sara?/Who Killed Sara?, uit Mexico.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This