Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Tropa de Elite 2, José Padilha (2010)

Auteur : Teun Heuvelink
Land : Brazilië

Tropa de Elite 2, José Padilha (2010)

Door het grote succes van het eerste deel van Tropa de Elite was het grote gevaar dat het tweede deel een slap aftreksel van zijn voorganger zou worden. Maar de Braziliaanse cinema is geen Hollywood, waar vervolgfilms vaak vervallen in clichés en nauwelijks vernieuwend zijn. Regisseur José Padilha is er in geslaagd om het indrukwekkende eerste deel op zijn minst te evenaren en misschien zelfs te overtreffen.

Waar geweld, dood en verderf de boventoon voerden in het eerste deel van Tropa de Elite, daar krijgen we in deel twee een kijkje achter de schermen, waar al dit geweld georkestreerd wordt. Padilha neemt de kijker mee in de wereld van de politiek in de staat Rio de Janeiro. Intriges, corruptie en zelfverrijking voeren hoogtij onder afgevaardigden en politiefunctionarissen, over de rug van de sociaal gemarginaliseerde cariocas.

Tropa de Elite 2 laat haarfijn zien dat de mensen die altijd worden afgeschilderd als de oorzaak van het probleem, lang niet altijd het probleem zijn. Zelfs de meedogenloze Luitenant Nascimiento, die net als in deel een ook nu weer een prominente rol speelt, ziet tegen het einde van de film in dat iets wat in eerste instantie de oplossing van het probleem lijkt, het probleem alleen maar groter kan maken.

Tropa de Elite 2 staat voor minder geweld en meer diepgang. Daarmee is de film een zeer sterk en overtuigend vervolg op deel een.

De film draait tijdens World Cinema Amsterdam en is te zien op zaterdag 20 augustus om 21.30 uur op het Marie Heinekenplein. De regisseur is aanwezig.

Tropa de elite 2 | José Padilha | Brazilië | 2010 | 116’ | Portugees, Nederlands ondertiteld


Terug