Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

de laatste muziekrecensies van la chispa

Vintage Latino

Vintage LatinoEen van de nieuwste latino cd's van Putumayo is Vintage Latino, als altijd in een getekend hoesje met herkenbare Putumayostijl. Deze muziek neemt je mee terug naar de jaren vijftig van de vorige eeuw toen haast nog niet leek te bestaan en er alle tijd was voor romantiek of hartzeer.

Te voy a Querer

Te voy a QuererWat is salsa zonder een schetterende trompet? Het is een van de hoofdingrediënten in deze tropische muziek die in het grootste gedeelte van Latijns Amerika gespeeld wordt. De Nederlandse Maite Hontelé (1980) beheerst het blaasinstrument als een echte latina. Ze woont al jaren in Medellín, Colombia, en van haar is het vierde album verschenen, Te...

Déjame así

Déjame asíEen lange, mooie vrouw als Maite Hontelé (1980) valt meteen op in Colombia. Als zo'n blonde, buitenlandse vrouw met de trompet onze muziek vertolkt, dan worden wij Colombianen gek. Onze cumbia, onze porro, onze chirimias. Op de cd Déjame Así is het salsa wat de klok slaat. Het is Hontelés derde album, na Mujer Sonora (2010) en Llegó la mona (2009).

Che Sudaka in Tivoli De Helling, Utrecht

Che Sudaka in Tivoli De Helling, UtrechtDe Spaanse mestizo band Che Sudaka deed op 16 januari 2013 het Utrechtse Tivoli De Helling aan en liet opnieuw zien over een gewiekste live-formule te beschikken

Café Tacvba na vijf jaar terug met meesterwerk

Café Tacvba na vijf jaar terug met meesterwerkDe meest toonaangevende en populaire, alternatieve pop/rockband van Mexicaanse bodem, Café Tacvba, is na vijf jaar radiostilte terug met de nieuwe plaat El Objeto Antes Llamado Disco

Nieuw album van Mexican Institute of Sound

Nieuw album van Mexican Institute of SoundHet nieuwe album Político is alweer de vierde langspeelplaat van Mexican Institute of Sound van de Mexicaanse producer en DJ Camilo Lara. Mexican Institute of Sound - ook kortweg M.I.S. genaamd - maakt een moderne en onweerstaanbare mix van elektronische, folkloristische en traditionele muziek.

Nieuw album van rap-rockband Molotov uit Mexico

Nieuw album van rap-rockband Molotov uit MexicoDe populaire rap-rockband Molotov uit Mexico heeft een nieuw album met de op James Bond geïnspireerde titel: Desde Rusia con Amor. Een live registratie van een optreden in Rusland in 2010. Het album geeft een overzicht van hun grootste hits uit hun succesvolle zeventienjarige bestaan.

Sfeervol optreden Radiohead in Mexico

Sfeervol optreden Radiohead in Mexico In een uitverkocht Foro Sol in Mexico-Stad trad op 17 april 2012 de rockgroep Radiohead op voor vijftigduizend bezoekers

Carnaval met Putumayo: Brazilian Beat

Carnaval met Putumayo: Brazilian BeatDe timing had niet beter kunnen zijn. Vlak voordat het carnaval in Rio de Janeiro losbarst, brengt het platenlabel Putumayo de verzamelaar Brazilian Beat uit. Ondanks dat op de hoes de tracks omschreven worden als een mix van "samba soul, bossa grooves & tropicália rhytms", komt vooral de liefhebber van de eerste twee genres aan zijn trekken.

Culturele revolutie uit Buenos Aires: El Hijo de la Cumbia

Culturele revolutie uit Buenos Aires: El Hijo de la CumbiaNueva Cumbia, Cumbia New Roots, The Urban Beat, Cumbia Dub. Dit zijn enkele van de termen die Emiliano Gómez, alias El Hijo de la Cumbia, op zijn website gebruikt om zijn muziek te omschrijven.

Calle 13 in de Melkweg

Calle 13 in de MelkwegDonderdagavond 24 juli is het zover, de Puerto Ricaanse band Calle 13 treedt op in de Melkweg te Amsterdam.

Skanken met Los de Abajo

Skanken met Los de AbajoVurige ritmes en opzwepende blaaspartijen. Van cumbia tot salsa, van son jarocho en tambora sinaloense tot ska. 'Tropipunk', zoals ze het zelf noemen. Op zaterdag 2 juli speelde de Mexicaanse groep Los de Abajo in de Oude Zaal van de Melkweg in Amsterdam.

La Lucha Constante

La Lucha ConstanteAlgodón Egipcio is het nieuwe soloproject van de Venezolaanse muzikant Ezequiel "Cheky" Bertho, beter bekend als de helft van de Venezolaanse popgroep Jóvenes y Sexys.

Los Lobos, Tin can trust

Los Lobos, Tin can trustOok al wonen ze reeds heel hun leven in Los Angeles, toch zijn Los Lobos een van de echte gangmakers van de Latin Rock dezer dagen. Latijns-Amerikaanse muzikanten leven en werken immers niet in een cocon die hermetisch gesloten blijft.

Sofia Rei Koutsovitis, Sube Azul

Sofia Rei Koutsovitis, Sube AzulSofia Rei Koutsovitis is componist, producer, bandleider, zangeres en schrijft veel van haar liedjes zelf. Als je haar naam ziet, denk je niet aan Argentinië, maar aan Griekenland. Toch is Sofia Rei Koutsovitis geboren in Buenos Aires.

Festival Mundial

Festival MundialFestival Mundial in Tilburg is al jaren een begrip op het gebied van multiculti-muziek en sfeer. Ook dit jaar maakten artiesten uit alle hoeken van de wereld hun opwachting.

Brazilian Café

Brazilian Café"Putumayo World Music: Guaranteed to make you feel good!" Het motto van dit muzieklabel wordt opnieuw bewaarheid met de uitgave van Brazilian Café. Deze twaalf nummers tellende cd geeft een mooie weergave van de Braziliaanse muziekgenres samba, bossa nova en jazz.

Afrodisaicos

Afrodisaicos is afkomstig uit Guadalajara, Mexico. De band is in september 2008 opgericht. Nog geen twee maanden later werd begonnen met de opnames voor het eerste album Música sabrosa para paladares exigentes en in februari 2009 was het werk gedaan.