Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Chípa of chipá, kaasbolletjes uit Paraguay

Datum : 09/05/2017
Auteur : Els Hortensius
Land : Paraguay

Chípa of chipá, kaasbolletjes uit Paraguay

In de Paraguay Special mogen aandacht voor eten en een recept natuurlijk niet ontbreken. Voedsel is belangrijk en Paraguayanen verklaren hun fascinatie voor eten als volgt: tijdens de Oorlog van de Triple Alliantie in het midden van de 19de eeuw was de hongersnood onder de bevolking zo groot geweest dat ze sindsdien altijd honger hebben. Chipas, kleine kaasbroodjes, worden dagelijks gegeten, als tussendoortje of bij het ontbijt, warm of koud, maar altijd lekker!

De meeste mensen zeggen chipa, met het accent op de i, in overeenstemming met de schrijfwijze en de hieruit volgende grammaticale regels. Maar de inheemse Guaraníes leggen het accent op de a, en omdat het woord uit het Guaraní komt is deze laatste uitspraak ook correct. De oorsprong van de chipas gaat terug tot de missieposten van de Jezuïeten. Deze zogenaamde reducciones bestreken een gebied dat groter is dan het huidige Paraguay, wat verklaart waarom ook in Noord-Argentinië en het zuiden van Brazilië vandaag de dag nog chipas gegeten worden. In Brazilië worden ze trouwens pão de queijo (kaasbrood) genoemd.

In de missieposten, waar Guaraníes samenleefden met de Europese Jezuïeten, mengden de verschillende voedseltradities zich al snel met elkaar. De Guaraníes en andere inheemse volken verbouwden onder andere maïs en maniok, terwijl de Europeanen rundvlees, melk, kaas en eieren introduceerden. Uit de vereniging van deze producten ontstond onder meer de chipa.

Recept

Chipas zijn niet moeilijk te maken, alleen zult u misschien naar het belangrijkste ingrediënt even moeten zoeken. De basis bestaat namelijk uit yucca- of maniokmeel, in Nederland tapiocameel genoemd. Tapiocameel is te verkrijgen in toko’s en ook via webwinkels van bijvoorbeeld Albert Heijn. Onderstaand recept is van de neef van een Paraguyaanse vriend uit Peru:

Ingrediënten:

500 g tapiocameel, 6 lepels olie, 3 eieren, 1 snufje zout, 1 kop melk, 150 g Parmezaanse kaas.

Bereiding:

Doe de kaas in een kom, voeg de eieren toe, en vermeng deze goed. In een andere kom meng je het tapiocameel met het zout. Voeg het meel toe aan het ei-kaas mengsel. Voeg de olie toe, en dan de melk en klop tot een egale massa ontstaat. Kneed dit tot een samenhangend deeg. Laat 15 minuten staan, toegedekt met plastic folie of een schone doek. Vorm dan kleine bolletjes en leg deze op een ingevet bakblik. Verwarm ze ongeveer dertig minuten in een matig warme oven. “Matig warm” is volgens de Paraguayaanse vriend niet zo warm dat ze verbranden, maar ook weer niet zo koud dat ze niet bakken. Er even bij blijven dus en uitproberen.

Bij de chipas drink je mate of tereré, al naar gelang het tijdstip van de dag. Eet smakelijk!

Deze bijdrage is onderdeel van de ‘Paraguay Special’, voorjaar 2017.

Bookmark and Share


Terug