Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

De essays & De verhalen van Jorge Luis Borges

Prachtige (her)uitgaves van het werk van de Argentijnse literaire grootmeester

Datum : 21/12/2016
Auteur : Mark Weenink
Land : Argentinië

De essays & De verhalen van Jorge Luis Borges

Aan het begin van dit millennium bezocht ik in Buenos Aires het Borgesmuseum, toen nog een klein museumpje met wat vitrinekasten met boeken en een paar foto´s aan de muur. Tegenwoordig is er het Centro Cultural Borges in Buenos Aires, waar ik (nog) niet ben geweest. Afgaand op de ratings op TripAdvisor is het een geslaagd project, met rondleidingen en al.

Jorge Luis Borges (1899 – 1986), geboren in Buenos Aires en een van Argentiniës grootste schrijvers, die ook in de wereldliteratuur een bijzondere plaats inneemt. Borges publiceerde duizenden pagina’s verhalen, gedichten en essays. Bekende titels zijn De Aleph en andere verhalen, De geschiedenis van de eeuwigheid en andere essays en Het verslag van Brodie en andere verhalen.

Ik las Borges voor het eerst tijdens mijn studie. Ik was gebiologeerd, maar de reikwijdte van zijn werk niet helemaal vatten. Ik voelde me onwetend en weinig belezen. Maar de schoonheid van zijn proza en fictie kregen me wel in de ban. Nu ik ouder ben en meer gelezen heb, is het tijd om zijn werk te herlezen. Wellicht dat Borges bij mij nu meer tot zijn recht komt.

Mooie uitgaves van de Bezige Bij

Uitgeverij De Bezige Bij komt nu met twee prachtige twee Borgesbundels. Fraai uitgegeven met harde kaft die op geen een boekenplank misstaan: De verhalen en De essays.

De verhalenbundel bevat geen werk dat voor het eerst in het Nederlands beschikbaar is, maar vertaalster Mariolein Sabarte Belacortu heeft speciaal voor deze herdruk de Nederlandse teksten herlezen en kleine dingen gewijzigd.

De essaybundel bevat ongeveer voor de helft werk dat voor het eerst in het Nederlands vertaald is, door Barber van de Pol.

Eerder gaf De Bezige Bij al de bundel Alle gedichten van Borges (2011, ISBN 9789023464617) uit.

Jorge Luis Borges, De essays, Uitgeverij De bezige Bij, Amsterdam, 2016, ISBN 9789023497103, 832 pagina’s, € 49,99, vertaling: Barber van de Pol

Jorge Luis Borges, De verhalen, Uitgeverij De bezige Bij, Amsterdam, 2016, ISBN 9789023497004, 896 pagina’s, € 49,99, vertaling: Barber van de Pol en Mariolein Sabarte Belacortu

Bookmark and Share


Terug