Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

De heersers van het regenwoud

Tentoonstelling over de Maya's in het Drents Museum in Assen

Datum : 11/04/2016
Auteur : Estefanía Pampín Zuidmeer

De heersers van het regenwoud

Tot en met 4 september 2016 is in het Drents Museum Assen de tentoonstelling Maya’s – Heersers van het regenwoud te zien. De expositie toont hoe de Maya’s eeuwenlang konden overleven in het regenwoud. 200 objecten uit Midden-Amerika bieden een blik op de hoogstaande Mayacultuur én haar ontwikkeling, waarvan een deel voor het eerst te zien is in Europa. De oude Maya's leefden in delen van het huidige Zuid-Mexico, Guatemala, Belize, Honduras en El Salvador. De tentoonstelling richt zich voornamelijk op de bloeiperiode tussen 250 tot 900 na Christus.

De expositie begint met de vondst van de door jungle overwoekerde ruïnes van Maya-steden door ontdekkingsreizigers in de negentiende eeuw . De westerse wereld raakte gefascineerd door de Maya-beschaving nadat ze tekeningen en beschrijvingen van de mysterieuze ruïnes publiceerden.

Een gang leidt de bezoeker naar de oorsprong van de Maya-cultuur aan de hand van het scheppingsverhaal uit het boek Popol Vuh: het ontstaansverhaal van de wereld, de dieren en uiteindelijk ook de mens. Maïs speelt een belangrijke rol in de hele tentoonstelling, de mens is immers uit maïs ontstaan en de cyclus van het verbouwen van maïs vormt de basis voor de ontwikkeling van de Maya-beschaving. Diverse objecten gerelateerd aan het scheppingsverhaal zijn te zien.

3-D-constructie

Hierna komt de bezoeker in een grote zaal, waar zich de rest van de tentoonstelling bevindt. Hier komen diverse onderwerpen over de samenleving aan bod. Op de muren zijn frescos te zien uit een graftombe in de stad San Bartolo (Guatemala) die meer inzicht geven in het scheppingsverhaal, de religie en de wereldbeeld van de Maya's. De objecten worden getoond in gangen die gevormd zijn door panelen gegroepeerd op vier hoofdonderwerpen: zaaien, groeien, oogsten en wedergeboorte. Allerlei aspecten van het leven van de Maya's zijn aan deze onderwerpen gekoppeld: de goden en de verdeling van de wereld; het balspel, haar rituele betekenis en haar rol in oorlogstijd; het ceremoniële leven en het gebruik van hallucinogene middelen; hoe copal (gebruikt als wierook) een communicatiemiddel was met de goden en de bloedoffers; astronomie en de Maya-kalender; het leven van de koningen, hun paleizen en het gebruik van jade als luxemateriaal van de elite; handel, transport en cacao als betalingsmiddel; de ondergang van de klassieke cultuur; watermanagement in een droog gebied en nog veel meer.

Ook bestaat de mogelijkheid om Maya-hiëroglyfen te leren lezen via een interactief computerprogramma. Verder kan de bezoeker in de grote zaal twee video's bekijken. De eerste geeft een beeld van de watervoorziening en het bedrijven van landbouw. De tweede geeft een indrukwekkende 3D-reconstructie weer van hoe de Maya-stad Uxul in Mexico eruit moet hebben gezien in haar hoogtijdagen.

Daarnaast is er een derde video te zien (in een bijzaal aan de grote zaal) die het ontstaan, de ontwikkeling en het instorten van de Maya-stadstaten weergeeft. De video geeft een antwoord op de vraag hoe de Maya's eeuwenlang konden floreren en overleven in het regenwoud.

Stof tot nadenken

De expositie toont prachtige objecten uit het religieuze, politieke, economische en sociale leven van de Maya's. De makers van de tentoonstelling zijn erin geslaagd om veel belangrijke onderwerpen aan te kaarten en geven hiermee een uitgebreid beeld van de oude Maya's. De vormgeving van de expositie is geïnspireerd op een Mayatempel. Deze is vanuit de grote zaal van bovenaf te bekijken, wat een spectaculair zicht heeft op de expositie. De opstelling is in het begin (scheppingsverhaal van de Maya's) vrij duidelijk te volgen, maar eenmaal in de hoofdzaal is geen duidelijke route uitgestippeld voor de bezoeker en bij grote drukte kan het lastig zijn overzicht te houden. De gangen die hier met panelen gemaakt zijn tonen spectaculaire objecten. Deze panelen stellen de trappen voor van Maya-piramides. De nauwe gangen zijn via beide zijden te bereiken, waardoor het bij drukte lastig kan zijn om de objecten te zien en de teksten goed te lezen. Om de museumervaring aangenamer te maken is het aan te raden om de tentoonstelling te bezoeken op een rustige dag.

De bezoeker zal naar huis gaan met een hoop informatie en stof om over na te denken. De expositie doet wat ze belooft: het geeft een breed beeld van wie de Maya's eigenlijk waren, hoe ze in het regenwoud konden overleven én waarom ze hun steden plotseling verlieten. De tentoonstelling toont veel aspecten van het leven van de Maya's en laat deuren open voor meer verdieping op diverse onderwerpen. In de museumwinkel is het boek Maya's- Heersers van het Regenwoud te koop dat hier uitkomst op biedt. Waarschijnlijk wilt u na het zien van de Maya-expositie zelf naar Midden-Amerika afreizen om de indrukewekkende Maya-tempels met uw eigen ogen te kunnen aanschouwen!

Wanneer: tot en met 4 september 2016

Waar: Drents Museum Assen, Brink 1, Assen. www.drentsmuseum.nl

Lees ook onze recensie van het boek Maya's - Heersers van het regenwoud

Bookmark and Share


Terug