Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Debat: Schaduwstaat Mexico?

De Balie, Podium, zaterdag 14 november, 20:00 uur

Datum : 10/11/2015
Auteur : Frank Bron
Land : Mexico

Debat: Schaduwstaat Mexico?

Hoe kunnen we het geweld stoppen terwijl de wereld drugs wil blijven gebruiken?

Sinds Enrique Peña Nieto president van Mexico werd in 2012, is het aantal moorden op journalisten in dat land omhoog geschoten. Voor hen is Mexico op dit moment één van de gevaarlijkste landen voor journalisten ter wereld om in te werken. Minstens 90 procent van deze moorden blijft onbestraft. Overheidsfunctionarissen zijn vaak betrokken.

In grote delen van Mexico is de overheid afwezig of zijn overheidsdienaren onderdeel van het geweld. De enorme corruptie en de aanhoudende straffeloosheid hebben het mogelijk gemaakt voor drugkartels om flinke invloed te verkrijgen in de plaatselijke schaduweconomie, bij de winning van grondstoffen en zelfs in de harten van mensen en bij de meningsvorming. De internationale gemeenschap ziet het extreme geweld als betreurenswaardig bijeffect van de niet te stoppen drugshandel tussen de Verenigde Staten en Mexico. Maar hoe ver reikt de invloed van de Mexicaanse drugsbendes? Wat maakt de Mexicaanse drugshandel zo anders dan die uit landen als Rusland en Colombia?

Op zaterdagavond 14 november organiseert Club Interbellum in de Amsterdamse Balie een bijeenkomst over de verschillende manieren waarop de narcos geïnfiltreerd zijn in de overheid. Via vraaggesprekken met binnen- en buitenlandse deskundigen worden de economische, juridische, historische, culturele en zelfs godsdienstige achtergronden van de drugshandel blootgelegd van de huidige veiligheidscrisis in Mexico.

De avond zal geleid worden door journalist en Latijns Amerikadeskundige Edwin Koopman. Sprekers zijn onder andere Edgardo Buscaglia van Columbia University (New York, USA), deskundige op het gebied van georganiseerde misdaad en daarmee samenhangende corruptie, dr. Jose Carlos Aguiar, directeur van het Latijns Amerika Studiecentrum in Leiden en prof. dr. Wil Pansters, directeur van het Mexico Studiecentrum van de Universiteit Groningen.

Wanneer:       zaterdag 14 november

Waar:             Debatcentrum De Balie
Adres:             Kleine Gartmanplantsoen 10, Amsterdam
Tijdstip:          20:00
Entree:           € 10,00 (normaal); € 7,50 (student, CJP, Stadspas, Balie Cultuur Pas)

Voor meer informatie over en voor toegangskaarten voor het avondprogramma kijkt u op de website van De Balie.

Er is ook een middagprogamma (15-17 uur), maar dit is zo goed als uitverkocht. Belangstellenden kunnen contact opnemen met De Balie om eventueel op een reservelijst geplaatst te worden. Edwin Koopman interviewt journaliste Carmen Aristegui, die vorig jaar met onthullingen over een verbijsterende belangenverstrengeling president Peña en zijn vrouw in het nauw bracht. Zij en haar team ondervinden nu de gevolgen van toenemende censuur en repressie in het land. Na afloop zal een panel deskundigen hun licht laten schijnen op het onderwerp censuur in Mexico en in debat gaan met het publiek.

Bookmark and Share


Terug