Recensies boeken

Het verborgen leven van bomen

8 maart 2010

Mark Weenink

Thee met amaretto, het is een vreemde combinatie. De hoofdpersoon van de roman Het verborgen leven van bomen geeft het ruiterlijk toe. Het kost de Chileense auteur Alejandro Zambra (1975) echter geen enkele moeite om aannemelijk te maken dat dit inderdaad het favoriete drankje was van de dertigjarige Julián in de periode dat hij zich wijdt aan schrijven en het observeren van een boom die groeit. Het geeft wel aan dat dit geen doorsnee roman is. Net zoals in zijn debuut Bonsai (zie La Chispa 355) speelt Zambra met de lezer en maakt deze voortdurend bewust van het feit dat hij een boek aan het lezen is.

Op zich is het verhaal eenvoudig: universitair docent Julián woont samen met zijn vriendin Verónica, taartenbakster van beroep, en haar achtjarige dochtertje Daniela. Hij houdt van haar als ware het zijn eigen kind. ’s Avonds als ze niet kan slapen, vertelt hij haar zelfverzonnen verhaaltjes over bomen die met elkaar praten en een eigen leven leiden. Ze wachten totdat Verónica thuiskomt, en dan zal het verhaal ook afgelopen zijn, zo leren we al in het eerste hoofdstuk.

Zambra’s schrijfstijl is doordacht, bij vlagen humoristisch maar bovenal ongrijpbaar. Vaak laat hij de lezer verwonderd achter. Het verhaal krijgt vooral gestalte door het onderliggende idee: liefde en het gemis ervan. Niet iedere lezer kan een verhaal waarderen waarbij zoveel ongeschreven blijft.

Alejandro Zambra, Het verborgen leven van bomen, Uitgeverij Karaat, 2010, Amsterdam, ISBN 9789079770038, 105 pag., €10,00, vertaling: Luc de Rooy

Gerelateerde berichten

De wilde vaart. Op zoek naar de veerkracht van Suriname

De wilde vaart. Op zoek naar de veerkracht van Suriname

Het plantageproject waar je spaargeld in zit gaat failliet, de boot waarmee je toeristentrips uitvoert zinkt. Wat doe je dan? Van de nood een deugd maken, dat is de aanpak van de Surinaams-Nederlandse Tessa Leuwsha (1967) en haar Surinaamse partner Sirano Zalman. Samen varen ze het binnenland in met een oude garnalenboot, het avontuur tegemoet. Hun ervaringen tekent Leuwsha op in De wilde vaart. Op zoek naar de veerkracht van Suriname.

Lees meer
Jaguar

Jaguar

In zijn debuutroman Jaguar vertelt de Colombiaanse schrijver Santiago Wills de bloedige recente geschiedenis van zijn land aan de hand van het levensverhaal van de paramilitaire commandant Martín Pardo en zijn half tamme jaguar Ronco.

Lees meer
De vlaktes

De vlaktes

De vlaktes van de Argentijnse schrijver Federico Falco (1977) behoorde in 2020 tot de finalisten voor de Spaanse Premio Herralde de Novela en is nu in het Nederlands vertaald. Een boek over rouw en verlies, die de verteller de stad doen ontvluchten en terugkeren naar het landschap van zijn jeugd, de uitgestrekte pampa. In de stilte kijkt hij terug op de breuk met zijn geliefde. De moestuin en zijn herinneringen helpen hem zich opnieuw te hechten, aan de eindeloze vlaktes om hem heen.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This