Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Latijns Amerika op het IFFR

Datum : 19/01/2017

Latijns Amerika op het IFFR

Van 25 januari tot 5 februari is het weer zover: het Internationaal Film Festival Rotterdam. Ook dit jaar zijn er weer veel films uit Latijns Amerika te zien. Zo zijn het Braziliaanse Arábia en de Chileense film Rey genomineerd voor een Hivos Tiger Award, de belangrijke filmprijzen voor eerste of tweede speelfilms die ieder jaar op het festival worden uitgereikt. Ook toont het festival Jackie, de eerste Engelstalige film van de beroemde Chileense regisseur Pablo Larraín. In de andere programma-onderdelen is Latijns Amerika eveneens goed vertegenwoordigd. La Chispa stelde alvast een overzicht op van alle langspeelfilms die zich afspelen op het continent, gesorteerd per land. Kijk voor het volledige programma, waaronder de kortfilms uit Latijns Amerika, op de website van het Internationaal Film Festival Rotterdam

Argentinië

Kékszakállú| Gastón Solnicki

Veelgeprezen eerste speelfilm van Argentijns talent Solnicki (Papirosen, IFFR 2012) is een fraai gefilmd portret van enkele jonge dochters van rijke industriëlen en behandelt, even ongrijpbaar als meeslepend, de fysieke en spirituele kanten van een culturele recessie. Tragikomisch en toch verontrustend.

Los territorios | Iván Granovsky

Na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo begint Ivan, jong filmproducent en zelfverklaard ‘frivole’ zoon van een prominente Argentijnse journalist, aan een reis langs hedendaagse geopolitieke conflicten. Dat blijkt niet eenvoudig. Nog moeilijker is het beantwoorden van de vraag waar de frontlinie eindigt en de egotrip van de oorlogsjournalist begint.

Otra madre | Mariano Luque

Zeer precieze observaties van de vele facetten van moederschap. De gescheiden Mabel keert met haar vierjarige dochtertje terug naar haar moeders huis, waar ook haar jongere zusje en oma wonen. Tedere film van Argentijns talent toont liefde en verbondenheid, maar ook onmacht. Herkenbaar en ontroerend voor moeder en (volwassen) kind.

La flor (parte 1) | Mariano Llinás

Dé filmgebeurtenis van 2017: La Flor, bijna tien jaar productie, in totaal zo'n twaalf uur film. In zes verhalen gebruikt Llinas (Historias extraordinarias) vier dezelfde actrices op uiteenlopende wijze. IFFR vertoont nu deel één, een soort B-genrefilm over een kwaadaardige mummie én een muzikaal romantisch drama. Na drieënhalf uur episch filmplezier wil de kijker méér! Geduld tot IFFR 2018. Wordt vertoond met een pauze.

El futuro perfecto | Nele Wohlatz

De zeventienjarige Chinese Xiaobin voegt zich in Argentinië bij haar ouders en probeert Spaans te leren. Elke nieuwe werkwoordsvorm brengt haar verder: vrienden, werk, verliefd op Vijay. Aangename film met gedurfde stijlkeuzes over het aanpassingsproces in een nieuw land. Xiaobin speelt zichzelf in allerlei variaties van haar hypothetische perfecte toekomst.

Hermia & Helena | Matías Piñeiro

Hedendaagse, zeer losse bewerking van Een midzomernachtsdroom door Argentijns talent en Shakespeare-fanaat Piñeiro zit vol charmante chaos en snelle dialogen. Eenzame theaterregisseur Camila uit Buenos Aires, die in New York werkt aan een Spaanse vertaling van het toneelstuk, raakt gaandeweg zelf verzeild in liefdesperikelen en persoonsverwisselingen.

La idea de un lago | Milagros Mumenthaler

Milagros Mumenthaler is terug met een speels familiedrama tegen de achtergrond van schitterende Zuid-Argentijnse bergen. Fotografe Inès is zwanger en wil weten wie haar verdwenen vader was, met slechts een oude foto als uitgangspunt. Dromerige fantasie-elementen worden kundig verweven met haar verkenningstocht langs intimiteit en verzwegen geschiedenis.

Los decentes | Lukas Valenta Rinner | Argentinië

Een dienstmeid betrekt een functie in een exclusieve gated community in de buitenwijken van Buenos Aires. Wanneer ze merkt dat zich achter de hoge muren van de achtertuin een nudistische swingerclub bevindt, begint voor haar een geestelijke en seksuele ontdekkingsreis. Sociaal-politieke allegorie met precies de juiste dosis droog-zwarte Oostenrijkse humor.

Brazilië

Arábia | Affonso Uchoa, João Dumans

Bij een oude aluminiumfabriek in Ouro Preto vindt een jongeman het dagboek van een verongelukte arbeider. Zoals in sommige westerns een anonieme zwerver, gedreven door een basale overlevingskracht, kan uitgroeien tot de held van het verhaal, zo portretteert Arábia zo'n marginaal arbeidersleven in hedendaags Brazilië. Origineel, sociaal bewogen en ontroerend.

Beduino | Julio Bressane

Film zoals alleen de Braziliaanse veteraan en festivalfavoriet Bressane ze maakt en kán maken. Dit fantasierijke en associatieve rollenspel tussen een man en een vrouw is tegelijk sensueel en intellectueel, en spottend en liefdevol. Moeiteloos verheft hij kitsch tot kunst, smeedt hij absurditeiten tot lyriek, erotische dromen tot onweerstaanbare logica.

Corpo Eletrico | Marcelo Caetano

Het naaiatelier in São Paolo waar de jonge homoseksuele kledingontwerper Elias werkt, is in veel opzichten een dwarsdoorsnede van het kleurrijke 21ste-eeuwse Brazilië. Het speelfilmdebuut van Caetano, die eerder indruk maakte in Rotterdam met zijn korte films, schildert fraai de subtiliteiten van de sociale verhoudingen tussen gays en hetero’s, zwart en wit, rijk en arm, nieuwkomer en establishment.

Elon Doesn’t Believe in Death | Ricardo Alves Júnior

Met een meeslepende intensiteit volgt deze debuutfilm titelheld Elon op zoek naar zijn verdwenen echtgenote in een Braziliaanse miljoenenstad. De kijker wordt onontkoombaar Elons verontrustende, claustrofobische belevingswereld ingetrokken. Waar hij ook gaat en wat hij ook vraagt, begrip voor zijn zorgen is moeilijk te vinden.

Pela Janela | Caroline Leone

Gevoelige, hartverwarmende debuutfilm over een reis van een broer en zus van middelbare leeftijd. In vertrekpunt São Paulo is de ongelukkige Rosária nog slechts een schim van haar oude zelf. Maar dankzij haar toegewijde broer José herwint ze tijdens de rit naar bruisend Buenos Aires het vertrouwen dat levensvreugde mogelijk is.

Chili

Family life | Alicia Scherson, Cristian Jimenez

Om indruk te maken op alleenstaande moeder Paz doet eenzame huisoppasser Martín alsof de woning en de gezinsfoto's van hemzelf zijn. Liegen gaat hem goed af, maar wat als het ware liefde is? Sterk geacteerde ‘familiekomedie’ van Chileense cinemaveteranen zet familierelaties én Nutella in een nieuw daglicht. Genomineerd voor de VPRO Big Screen Award.

Rey | Niles Atallah

In de negentiende eeuw sticht een Franse avonturier een koninkrijk in onherbergzaam Zuid-Chili, waar hij het gevreesde Mapuche-volk achter zich verenigt. Het Chileense leger reageert nietsontziend. Indrukwekkend vormgegeven avonturenfilm en krachtig textuur-experiment, inclusief stukken half vergaan celluloid: regisseur Atallah begroef sommige filmopnamen jaren geleden om ze nu alsnog te gebruiken.

Mexico

La Región Salvaje | Amat Escalante

Hoe het precies werkt, is moeilijk te zeggen. Er is een meteoriet. Véronica wordt op horror-achtige wijze overmeesterd door extreme lusten. Zij blijft niet de enige. En dat in het conservatieve Guanajuato, met zijn maatschappelijke gruwelen van geweld en homofobie – want bij regisseur Escalante (Heli, 2013) is de harde realiteit van Mexico nooit ver weg.

Por la libertad | Laurence Garret

De Mexicaanse meester van het licht Carlos Reygadas (Post Tenebras Lux, 2012) spreekt in dit portret zelden tot de camera, maar laat zich wel filmen bij zijn eerste commerciële opdracht. Een onvermoed speelse benadering van de solitaire filmmaker, waarin zijn chauffeur even vaak aan het woord komt als hij zelf.

Extrano pero verdadeiro | Michel Lipkes

Een vuilniswagen bestuurd door Mister Clean doorkruist de straten van Mexico-Stad; aan boord de verliefde Jonathan en Yesi, die op het punt staan de controle over hun levens te verliezen. Scherp zwart-witdrama van regisseur Lipkes over geweld en misdaad in zijn land, met liefde als de rode draad.

Puerto Rico

Antes que cante el gallo | Arí Manuel Cruz

Coming of age-drama waarin een Puerto Ricaans tienermeisje wacht in het huis van haar strenge grootmoeder totdat ze naar haar moeder in Amerika mag verhuizen. Dat gaat niet door. Terwijl ze haar wonden likt en met de puberteit worstelt, staat na een jarenlange gevangenschap opeens haar biologische vader voor de deur.

Costa Rica

Atrás hay relámpagos | Julio Hernández

Hernandez maakte al films in Guatemala en Mexico, en vond nu de inspirerende locaties, bijzondere sfeer en enthousiaste (jonge) mensen in Costa Rica. Hoofdrollen in de doelbewust ongepolijste film zijn voor de rebelse meiden Sole en Ana, die in de enorme tuin van een oma een kofferbak openen met een inhoud die ze het liefst snel vergeten.

Curaçao

Double play | Ernest Dickerson

Een zinderende schets van de Curaçaose samenleving rond een ogenschijnlijk onschuldig dominospel dat vier mannen iedere zondag spelen en dat onverwachts een dramatische wending neemt. Er zijn gevaarlijke geheimen, vrouwen die een radicale keuze maken en een jongen die alles ziet. Naar de succesroman Dubbelspel van Frank Martinus Arion.

Meerdere landen

X500 | Juan Andrés Arango | Mexico, Canada, Colombia

Drie losstaande verhalen in Mexico, Colombia en Canada, over jongeren van wie het leven volledig verandert na de dood van een geliefde. Het verwerken van verdriet gaat gepaard met emigratie, drama en rebellie. Vol energie en gefilmd in documentairestijl, is dit een ontroerend portret van drie jonge mensen op zoek naar een nieuw leven.

Bron : IFFR
Bookmark and Share


Terug