Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Latijns-Amerikaanse films op het IFFR

Datum : 30/01/2016
Auteur : Simone Kalkman

Latijns-Amerikaanse films op het IFFR

Ieder jaar is op het Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR) weer een groot aantal films te zien uit Latijns Amerika. Veel van deze films worden alleen tijdens dit festival in Nederland vertoond. Genoeg reden dus om de komende week naar Rotterdam af te reizen. La Chispa zette de Latijns-Amerikaanse langspeelfilms die te zien zijn op het festival op een rijtje. 

El Abrazo de la serpiente: In zwart-wit gefilmde film over het Amazonegebied begin 20ste eeuw over een bijzondere ontmoeting tussen twee ontdekkingsreizigers en een sjamaan, die samen beginnen aan een levensgevaarlijke tocht door de jungle. 

Alba: Ontroerend filmdebuut uit Ecuador over een verlegen elfjarig meisje dat bij haar vereenzaamde vader gaat wonen als haar moeder naar het ziekenhuis moet. 

Animal Político: Absurdistische Braziliaanse film over een koe met een existentiële crisis. Lees hier ook onze recensie van deze film. Lees ook onze recensie van deze film.
 
El Apóstata: Spaanse productie van een Uruguayaanse regisseur over een jonge Madrileen die wenst uit de annalen van de Katholieke Kerk geschrapt te worden.  
 
Califórnia: Braziliaans coming of age-verhaal dat speelt in de jaren tachtig, waarin hoofdpersoon Estela droomt van een reis naar haar oom in het Amerikaanse Californië. 
 
La Casa: Verschillende afleveringen van een tv-serie over een Argentijns huis dat de gehele 20ste eeuw en daarna getuige is van de levens van diverse bewoners. 
 
El Clan: Waargebeurd horrorverhaal met politieke onderlaag uit Argentinië, een grote hit in eigen land. 
 
The Hated pigeons: Elias onderneemt een roadtrip door het oogverblindende Patagonië - een reis die hij eigenlijk had willen ondernemen met zijn overleden metgezel. 
 
Las Lindas: Ontwapenend debuut over de jonge, intelligente en grappige Melisa, die zowel filmmaker en personage is in deze Argentijnse film. 
 
La Luz incidente: Fraai in zwart-wit gedraaide vertelling over familie, rouw en liefde in het Buenos Aires van de jaren zestig. 
 
Neon bull: Dromerige beelden worden in deze film afgewisseld met een minder dromerige realiteit: het harde werk te midden van runderen op het Braziliaanse platteland.
 
Oscuro animal: Debuutfilm over drie vrouwen die na een storm en enkele ingrijpende, gewelddadige gebeurtenissen moeten zien te overleven in het Colombiaanse regenwoud. Onderdeel van de Tiger Awards Competitie.
 
Il Solengo: Argentijns-Italiaanse productie over Mario de Marcella, een wildeman die leefde in de heuvels ten noorden van Rome. 
 
Toponimia: Regisseur Jonathan Perel richt zijn oog op vier dorpen in Tucumán, in het uiterste noordwesten van Argentinië, die in de jaren zeventig werden gesticht door de militaire junta om de opstandige inheemse bevolking te huisvesten.
 
La Última tierra: Debuutfilm over een man en zijn stervende echtgenote, die samen een afgelegen hutje bewonen in de heuvels van Paraguay. Onderdeel van de Tiger Awards Competitie. 
 
El Viento sabe que vuelvo a casa: Op Chiloé, het op een na grootste eiland voor de kust van Chili, gaat een filmmaker op zoek naar figuranten en locaties, maar luistert vooral geduldig naar de verhalen van jonge en oud. 
 
Waiting for B.: Een straatarme groep Beyoncé-fans kampeert in Brazilië twee maanden voor het stadion waar hun idool gaat optreden. Gratis toegang. 
 
Where I grow old: Secuur en liefdevol portret van twee jonge Portugese vrouwen die proberen te aarden in het Braziliaanse Belo Horizonte. Onderdeel van de Tiger Awards Competitie. 
Bookmark and Share


Terug