Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Miguel-Angel Cárdenas: imagenes de un videoartista

Biografische essay van deze Nederlands-Colombiaanse kunstenaar

Datum : 22/06/2017
Auteur : Mark Weenink
Land : Colombia

Miguel-Angel Cárdenas: imagenes de un videoartista

Ruim dertig jaar was Michel Cardena (1934, Espinal – 2015, Amsterdam) actief in de Nederlandse kunstwereld als videokunstenaar. Aanvankelijk wordt zijn werk geassocieerd met Pop Art en Nieuw Realisme, maar al vroeg richt Cardena zich op performance en videokunst. Leven en kunst waren een en hetzelfde voor Cardena.

De Colombiaanse schrijfster Amira Armenta woonde lange tijd in Amsterdam en schreef over Cardena’s leven het biografische essay Miguel-Angel Cárdenas: imagenes de un videoartista. Vida y arte del hombre que durante años se hizo llamar Michel Cardena.

De Colombiaan, homoseksueel, kwam begin jaren zestig naar Nederland voor de artistieke en seksuele vrijheid. Hij hield zich bezig met schilderen, videokunst, tekenen, fotografie en installaties.

Op dit moment is het essay alleen digitaal en in het Spaans beschikbaar. In september verschijnt een gedrukte Spaanse editie.

Het is essay is beschikbaar via het digitale boekenplatform Smashwords en beschikbaar in alle digitale formats (epub, mobi-kindle, lrf, pdf, etc) om te downloaden op e-readers, tablets (Android en Apple) en telefoons (Android en Apple). 

Bookmark and Share


Terug