Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Musica Temprana bij de Tiende van Tijl

Datum : 13/04/2015
Auteur : Simone Kalkman

Musica Temprana bij de Tiende van Tijl

Bij Latijns-Amerikaanse muziek denk je al snel aan cumbia, salsa en samba. Klassieke muziek uit Latijns Amerika is veel minder bekend. Het Nederlandse gezelschap Musica Temprana speelt juist de klassieke muziek uit Latijns Amerika, bijvoorbeeld uit de barokperiode. 

Musica Temprana wil repertoire uit de periode van de Renaissance en de Barok verkennen, niet alleen in Latijns-Amerika, maar ook vanuit bronnen van het toenmalige Spaanse wereldrijk. Hiermee wil Música Temprana de muziekontwikkeling van Latijns-Amerika in kaart brengen vanaf het moment dat de eerste conquistadores voet aan wal zetten in de Nieuwe Wereld tot en met de volwassenwording van de eigen barokmuziek op Latijns-Amerikaanse bodem. 

Het uitvoeren van deze muziek is niet alleen een kwestie van andere stukken kiezen. Adrian Rodriguez van der Spoel, dirigent en oprichter van Musica Temprana, legt uit: “Je kunt Latijns-Amerikaanse barokmuziek niet simpelweg uitvoeren volgens de gangbare Europese barokpraktijk. Dan wordt het te strak, te academisch. Het repertoire dat wij uitvoeren vereist een diepgaande kennis van de rijke Latijns-Amerikaanse volksmuziek-traditie en ook inzicht in het karakter, het temperament, het denken, de eigenheid van het continent. Deze muziek speel ik zoals ik traditionele muziek van mijn eigen land speel, op dezelfde ‘natuurlijke’ wijze. En juist dat wil ik met mijn publiek delen.”

Op 30 april is Musica Temprana te gast bij de Tiende van Tijl, een tv-programma over klassieke muziek op de AvroTros, om 20.25 op NPO2. Kijk hier voor meer informatie.

Bron : web.avrotros.nl
Bookmark and Share


Terug