Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Radio: Eduardo Galeano, de droom van de revolutie

Radioprogramma zondag 21 juni 21:02 NPO Radio 1

Datum : 17/06/2015
Auteur : Jan de Kievid
Land : Uruguay

Radio: Eduardo Galeano, de droom van de revolutie

Op 13 april van dit jaar overleed de Uruguayaanse schrijver, journalist en historicus Eduardo Galeano.

In het wekelijks documentaire-uur van NTR en VPRO op zondag 21 juni rond de klok van negen uur ’s avonds praat programmamaker Marlous Lazal met verschillende mensen over de betekenis van en hun band met Galeano.

Onder hen de in 1976 naar Nederland gevluchte Lilian Murano, de van oorsprong Uruguayaanse schrijfster Carolina Trujillo, en de ‘solidariteitsjongens’ van het eerste uur: advocaat Hans Langenberg en Klaas Wellinga, docent Latijns-Amerikaanse literatuur. En ook cultuurfilosoof Remko van Broekhoven, die zich in de jaren tachtig bij de gewapende strijd in Latijns Amerika wilde voegen. Tot slot de jonge frontman van de populaire Amsterdamse popgroep Tentempiés, Maurino Alarcón. Maurino was nog niet geboren toen Galeano debuteerde, maar bracht onlangs een CD uit met de veelzeggende titel Rebelucionario.

Galeano werd bekend met zijn in 1971 verschenen boek De aderlating van een continent, over vijfhonderd jaar uitbuiting van Latijns Amerika. Later publiceerde hij het driedelige Kroniek van het Vuur, een alternatieve geschiedenis van het continent, waarvan de geschiedenis en herinnering waren gestolen door kolonialen en imperialisten, en nog talloze andere boeken. Galeano was jarenlang een grote, niet-dogmatische inspiratiebron voor links in Latijns Amerika.

Tijd: zondag 21 juni, 21.02 uur, NPO Radio 1

Lees over Galeano ook het artikel op onze website.

Bookmark and Share


Terug