Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Recept: boxboles

Ook het blad van de guisquil wordt gegeten

Datum : 26/09/2018
Auteur : Marjolein Keijsper
Land : Guatemala

Recept: boxboles

Het verbouwen van maïs, voor eigen gebruik, bepaalt voor veel Guatemalteekse families de jaarkalender; wanneer wordt er gezaaid, wat is het juiste moment om te oogsten? Maïsdeeg ook wel masa genoemd, wordt vooral gebruikt voor het maken van tortillas en tamales, de basis van iedere maaltijd.

De echte kenner proeft op welke grond de maïs is geteeld, helaas zijn maïsbladeren niet eetbaar. Maar de maïs speelt wel een rol in een ander blad, dat wel eetbaar is, namelijk het blad van de plant waaraan de vrucht guisquil groeit. Guisquil komt uit de cucurbitaceae-familie, zoals de komkommer en pompoen. Naast de vrucht kunnen ook de wortel van de plant én het blad gegeten worden. Deze plant is makkelijk te kweken, ook op 1900 meter hoogte in de Ixil-driehoek, gelegen in het departement Quiché. Het gerecht boxboles  (x spreek je uit als ssssjjj) wordt hier bereid, gestoomd guisquilblad met een maïsvulling. Een Guatemalteekse variant op de Griekse dolma?

 

Ingrediënten:

* 20 bladeren van de guisquil (chayote) schoongemaakt (wilde spinazie evt. alternatief voor guisquil)

* 1 kopje maïsmeel

voor de saus:

* 50 gram pompoenpitten

* 6 tomaten

* ¼ limoen

* chilipoeder; hoeveelheid afhankelijk van de scherpte, chili uit Coban is zeer heet!

* Een beetje kardemom toevoegen is ook heerlijk, Guatemala is de belangrijkste exporteur van deze specerij.

 

Bereiding:

Meng het maïsmeel met water, zoals aangegeven op de verpakking, zorg ervoor dat de masa zacht maar stevig is, voeg zout naar smaak toe. Verdeel de masa in 20 porties en er rolletjes van. Doe de rolletjes in de bladeren. Stoom ze in ongeveer 20 minuten gaar in een stoompan, of in een pan met een bodempje water.

Voor de saus:

Ontvel 6 tomaten en kook ze in zijn geheel in een klein bodempje water gaar met wat zout en chilipoeder. Rooster de pompoenpitten en maal ze fijn. Meng de tomaten als ze uit elkaar vallen met de geroosterde pompoenpitten tot een gladde saus, eventueel in een blender. Meng het sap van een kwart limoen erdoorheen.

Schep de gestoomde guisquilpakketjes op een diep bord en garneer ruim met de tomatensaus.

Buen provecho!

Deze bijdrage is onderdeel van de special ´Guatemala´.

Bookmark and Share


Terug