Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Recept: Ceviche de camarón

Datum : 19/09/2017
Auteur : Els Hortensius
Land : Ecuador

Recept: Ceviche de camarón

 “Camarón que se duerme, se hace ceviche” (een slapende garnaal eindigt als ceviche) is in Ecuador de populaire variant van het oorspronkelijke spreekwoord camarón que se duerme se lo lleva la corriente (een slapende garnaal wordt meegevoerd door de stroom). Opletten dus, anders loop je kansen mis en kan het slecht met je aflopen!

Ceviche is een populair gerecht in de Andeslanden, al bestaat er een duidelijk verschil tussen de Peruaanse en de Ecuadoraanse ceviche. Dit recept is uit Ecuador afkomstig en wordt gemaakt met garnalen. Maar je kunt ceviche met allerlei schelpdieren en vissoorten bereiden. Ceviche wordt gegeten als voorgerecht.

Benodigdheden (voor vier personen):

½ pond verse schoongemaakte garnalen; ½ pond rode uien, fijngesneden; 2 citroenen of limoenen; tomatenketchup; enkele druppels tabasco; het sap van vier sinaasappelen; iets olijfolie.

Bereiding:

  • Voeg de garnalen en een weinig zout toe aan kokend water en laat 10 minuten koken. De garnalen moeten net onder water staan. Giet de garnalen af, maar bewaar het kookvocht (afgekoeld kunnen de garnalen eventueel in het kookvocht bewaard worden tot de volgende dag).
  • Vermeng ondertussen de fijn gesneden uien met het sap van de citroenen en laat dit enkele minuten staan.
  • Voeg dan de garnalen aan het uienmengsel toe, evenals het sap van de sinaasappelen en laat 15 minuten staan. Voeg tenslotte tomatenketchup, een scheutje olijfolie en tabasco toe naar smaak. De garnalen moeten geheel bedekt zijn met vocht (eventueel een weinig van het bewaarde kookvocht toevoegen).

Ceviche wordt in Ecuador meestal geserveerd met popcorn, maar is ook erg lekker met chifles. Chifles worden gemaakt van groene bakbananen: schil de banaan en snijd hem in dunne plakjes. De plakjes worden kort aan weerskanten gebakken in hete olie. Chifles heet opdienen!

Dit recept maakt deel uit van de 'voedselspecial' in september/oktober 2017

Bookmark and Share


Terug