Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Recept: Chivito

Datum : 02/10/2017
Auteur : Lara Droogleever Fortuyn
Land : Uruguay

Recept: Chivito

Als je aan een Uruguayaan vraagt: “Wat is nou een typisch Uruguayaans gerecht?”, antwoordt 99 procent met trots: “Chivito”. Deze met ossenhaas bestierde hamburger lijkt misschien niet echt een culinair hoogstandje. Maar geloof me, hij is echt verrukkelijk. Nu spelen de Uruguayanen wel een beetje vals, want in Uruguay is zo ongeveer de lekkerste ossenhaas ter wereld te koop, die ook nog betaalbaar is. Hierdoor hoeft er niet meteen een luxe champignon-rode wijnsaus bij. Het kan gewoon op een broodje, met kaas, bacon, ei, olijfjes en nog meer ‘zooi’ om de burger naar een hoger niveau te tillen.

De chivito (geitje) is een van de weinige gerechten die echt Uruguayaans is. De Uruguayaanse keuken heeft veel overeenkomsten met de Argentijnse keuken, waarin de asado (barbecue) een dominante rol speelt. Naast grote stukken mals vlees, eten Uruguayanen ook hartige taarten, empanadas (een soort bladerdeeg enveloppen, gevuld met vlees, kaas, en/of groenten) en veel (verse) pasta’s en pizza’s. Al deze gerechten komen ook in andere landen voor en kunnen dus niet exclusief aan de Uruguayaanse keuken worden toegeschreven. De chivito kan dat wel, en is ook op een hele originele maner ‘geboren’.

Op 31 december 1944 vroeg een Argentijnse toerist in de badplaats Punta del Este bij het restaurant El Mejillón Bar (de mosselbar) om carne de chivo, oftewel geitenvlees. Dat werd regelmatig gegeten in de Argentijnse provincie Córdoba. De restauranthouder had dit niet, maar wilde de klant niet verliezen. Hij besloot de lekkerste sandwich ooit te maken, met fijngesneden, sappige ossenhaas, kaas, ham en boter. Hij verkocht dit broodje als ‘chivito’.  De Argentijn vond het zo lekker, dat de restauranthouder besloot deze sandwich vast op de kaart te zetten. De chivito werd immens populair en de mosselbar verkocht liefst tegen de duizend chivito’s per dag en ging 24 uur per dag open. Zo werd het eerste Chiviterio (chivito restaurant) van Uruguay geboren. Er zouden nog velen volgen.

Tegenwoordig worden chivito’s op veel verschillende manieren geserveerd. Op hard brood, op zacht brood, zonder brood (al plato) en met verschillende ingrediënten. De fijngesneden ossenhaas is altijd het onmisbare hoofdingrediënt. Het volgende recept is een chivito in de breedste zin van het woord.

Ingrediënten voor één chivito

 • Een broodje naar keuze (stokbrood/zacht broodje/wit/bruin)
 • Olijfolie
 • Een paar plakken fijngesneden ossenhaas
 • 2 plakken ham
 • 1 plak pancetta (Italiaans spek)
 • 3 plakken mozzarella
 • Een paar blaadjes sla
 • Een halve tomaat, in plakjes gesneden,
 • 1 ei
 • Een paar reepjes rode paprika,
 • Een paar olijfjes, in plakjes gesneden
 • 1 eetlepel mayonaise
 • Snufje peper en zout

Bereiding

Bak of kook het ei. Het wordt zowel gebakken of gekookt op het broodje geserveerd, dus dat is naar smaak. Bak ondertussen ook de ossenhaas aan beide kanten, gedurende een paar minuten, gaar. Het vlees mag niet dikker zijn dan een halve centimeter. Bak vervolgens de ham, pancetta en mozzarella even mee, op het vlees, totdat de kaas is gesmolten. Besmeer beide kanten van het broodje met mayonaise. Doe het vlees met de ham, pancetta, mozzarella en ei op het broodje. Voeg vervolgens de tomaat, sla, paprika en olijfjes toe. Breng eventueel op smaak met peper en zout.
De chivito smaakt goed met salade en frieten en een glas koud bier. 

Dit recept maakt deel uit van de 'voedselspecial’ in september/oktober 2017

Bookmark and Share


Terug