Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Recept: Feijão Tropeiro

Datum : 05/10/2017
Auteur : Seger Kersbergen
Land : Brazilië

Recept: Feijão Tropeiro

Feijão Tropeiro (Veedrijvers Bonenschotel) is een typisch gerecht uit de keuken van Minas Gerais, een deelstaat boven São Paulo en Rio de Janeiro. De oorsprong van het gerecht is te vinden in het koloniale verleden van Brazilië.

Het transport van voedsel, handelswaar en vee richting Minas Gerais werd vanaf de zeventiende eeuw steeds belangrijker door de ontginning van goud en diamanten in de deelstaat, waardoor de bevolking snel groeide. Het transport van deze goederen gebeurde in tropas, groepen van paarden, ezels of muilezels, geleid door een veedrijver, de tropeiro.

Omdat de tochten maandenlang konden duren, namen de tropeiros vooral houdbare ingrediënten als bonen, maniokmeel en gedroogd vlees mee. Deze ingrediënten gaven oorsprong aan het gerecht. Sindsdien zijn er natuurlijk allerlei variaties ontstaan. Tegenwoordig wordt het in restaurants door heel het land geserveerd.

Ingrediënten voor 4-5 personen

250 gram gedroogde Borlotti bonen (een gevlekte bonensoort uit Italië), zwarte of bruine bonen kunnen ook (voor het gemak kunnen het ook bonen uit blik zijn)

300 gram ongekookte rijst (rijstsoort naar wens)

200 gram chorizo, in partjes (alternatief: een andere kruidige rookworst naar keuze)

Ongeveer 125 gram spekblokjes

2 of 3 eieren

Olijfolie

Halve ui, gehakt

2 teentjes knoflook, fijngehakt

100 gram cassavemeel (onder andere te vinden in toko’s of exotische winkels)

Peterselie, gehakt 

Bereiding

Laat de gedroogde bonen de nacht van tevoren weken. Kook ze vervolgens tot ze net zacht zijn. Laat ze hierna uitlekken. Alternatief uit blik: Spoel de bonen schoon en laat ze goed uitlekken.  Kook de rijst volgens de verpakking.
Snij de chorizo in stukjes en bak tot de stukjes wat donkerder worden. Leg ze daarna op een bord. Alternatief: bak de worst naar keuze volgens de verpakking gaar, en snij in stukjes.
Bak de spekblokjes in een grote pan tot ze krokant zijn en leg ze bij de chorizo of worst. Bak in dezelfde pan de eieren  en hussel ze door elkaar tot het scrambled eggs zijn. Leg deze daarna ook opzij.

Voeg wat olijfolie toe aan de pan en bak de ui en de knoflook op zacht vuur tot ze transparant en lichtbruin zijn. Verwarm de bonen ongeveer vijf minuten mee met de ui en knoflook. Rooster ondertussen in een aparte pan het cassavemeel zachtjes 5 minuten. Voeg de spekblokjes en de chorizo of worst toe aan de bonen en roer geleidelijk het cassavemeel er doorheen. Doe dit voorzichtig om de bonen niet te beschadigen. Roer ook het ei er doorheen.
Voeg peper en zout naar smaak toe. Strooi de peterselie er overheen, je hoeft hier niet zuinig mee te zijn. Serveer de rijst naast de Feijão (bonenschotel).

Dit recept maakt deel uit van de voedselspecial in september/oktober 2017

Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug