Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Recept: Gallo Pinto

Datum : 25/09/2017
Auteur : Wim Hardeman
Land : Costa Rica

Recept: Gallo Pinto

Gallo Pinto is het nationale gerecht van Costa Rica en Nicaragua. In Honduras en El Salvador heet het casamiento. In zijn meest eenvoudige vorm bestaat het traditionele gerecht uit een combinatie van alleen rijst en zwarte bonen. In arme gebieden op het platteland wordt het bij iedere maaltijd gegeten. Het wordt wel gezien als een product van de mestizaje: een vermenging van zwarte bonen uit de inheemse keuken met door Spanjaarden geïntroduceerde (uit Azië afkomstige) rijst.

In heel Latijns Amerika bestaan gerechten gebaseerd op rijst en zwarte bonen met verschillende bereidingswijzen en toevoeging van ingrediënten. Het Caribisch gebied kent een variant waarbij de ingrediënten worden gekookt in kokosmelk.

Op de juiste manier bereid is gallo pinto een voedzaam en smaakvol gerecht. In het oorspronkelijke recept dienen de (droge) zwarte bonen (te koop in tropische winkels) een nacht te weken en 1 à 1,5 uur op een laag vuur gekookt te worden samen met de ui en knoflook (en eventueel laurierblad).

Ingrediënten voor 3 à 4 personen:

-250 gram rijst

-400 gram zwarte bonen (uit blik)

-1 ui

-1 teentje knoflook

-1 rode paprika

-2 eetlepels olijfolie

-zout en peper

-evt. verse koriander

-evt. Salsa Lizano

Bereiding:

Laat de bonen uitlekken. Kook de rijst. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Snij de paprika in stukjes.

Verhit de olie in een braadpan. Fruit de ui en voeg de knoflook toe. Voeg als het gaat geuren de paprika en de bonen toe en voor extra smaak (Costa Ricaanse) Salsa Lizano (vergelijkbaar met Worcestershire sauce). Bak tot alles gaar is. 

Roer tenslotte de gekookte rijst erdoor en bak even mee. Naar smaak zout en peper en eventueel fijngehakte koriander erbij.

In Midden-Amerika wordt het gerecht vaak geserveerd met gebakken ei. Lekker met vers tropisch fruit.

Dit recept maakt deel uit van de 'voedselspecial' in september/oktober 2017

 

 

 

Bookmark and Share


Terug