Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Recept: Guacamole

Datum : 19/09/2017
Auteur : Frank Bron
Land : Mexico

Recept: Guacamole

Op de werelderfgoedlijst van UNESCO zul je er tevergeefs naar zoeken, maar als één Latijns-Amerikaans recept het verdient om opgenomen te worden op de lijst van het immateriële erfgoed van de hele mensheid, is het wel de goddelijke Mexicaanse avocadopuree, genaamd guacamole.

Neem alleen al de eerste voorwaarde die UNESCO, de organisatie van de Verenigde Naties die zich bezig houdt met Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, stelt aan opname in de werelderfgoedlijst: het moet gaan om een meesterwerk van menselijke creativiteit. Maar in tegenstelling tot pakweg de binnenstad van Willemstad (Curaçao) of de Waddenzee, kan iedereen zijn of haar eigen creativiteit aanspreken om een meesterwerk te maken. Zo’n beetje elke familie in Mexico en Midden-Amerika heeft haar eigen favoriete recepten, haar eigen meesterwerkjes met avocadopuree.

Ook aan de tweede voorwaarde die UNESCO stelt voor opname in de werelderfgoedlijst wordt ruimschoots voldaan: een belangrijke uitwisseling van menselijke waarden, gedurende een langere periode in een bepaald deel van de wereld. Zonder eten ga je dood en een mens leeft niet bij brood alleen. Daarnaast zijn karakteristieke eigenschappen van de mens dat we sociale wezens zijn, dat we van elkaar kunnen leren en dat we culturen vormen. Het doorgeven van recepten van generatie op generatie, van gemeenschap naar gemeenschap, is een uitwisseling van menselijke waarden. Het woord is afgeleid van de Nahuatl woorden ahuacatl en molli, die in de taal van de Azteken respectievelijk avocado en puree of saus betekenen.

Wellicht leidt dit artikel niet tot opname van de godenspijs guacamole (en niet guacemole) in de UNESCO-lijst, maar hopelijk wel tot eigen experimenten en nieuwe culinaire tradities. Want ondanks dat de meningsverschillen hoog op kunnen lopen over wat nu wel en niet ‘echte’ guacamole is, het gaat er om dat eten lekker is en, vooruit, gezond. En dat is guacamole!

Guacamole voor twee personen

Benodigdheden:                    2 redelijk grote avocado's

1 limoen (in geval van nood voldoet citroen ook)

1 of 2 eetlepels zure room

zout en peper naar smaak

Feitelijk kun je met het bovenstaande al de lekkerste guacamole maken, maar je kunt naar hartenlust variëren met één of meer van de volgende ingrediënten:

heel fijn gesnipperde ui of sjalot

heel fijn gesnipperde tomaat

cayennepeper

heel fijngesneden olijven

knoflook en wat je verder maar lekker vindt
 

De avocado's kunnen gebruikt worden als ze enigszins zacht aanvoelen. Een beetje bruin van buiten is niet erg. Van binnen hoort een avocado echter níet bruin te zijn en evenmin dradig. Van te harde avocado's kun je geen guacamole maken.

Schil de avocado's, snij de vrucht twee keer doormidden, rondom de pit (zie afbeelding). Haal de pit er heel uit, maar gooi deze niet weg! Vervolgens is het zaak het vruchtvlees te prakken of te pureren. Dat kan eenvoudig met een vork of stamppotstamper als de avocado heel zacht is, maar je kunt hier ook prima een staafmixer voor gebruiken.

Voeg nu toe: een scheutje limoensap, een eetlepel zure room (hoewel een avocado van zichzelf al vettig is, is guacamole met zure room wel erg lekker!), zout en peper naar smaak. Goed doorroeren en in een leuk schaaltje of bakje doen. Let op: leg vervolgens de pit(ten) in de guacamole – dit voorkomt het bruin worden van de saus.

Je kunt guacamole eten als dipsaus bij (tortilla)chips, op stokbrood of toast, als bijgerecht of als salade bij gekookte rijst en gebakken bonen. Bruine bonen uit een pot prakken en bakken in olie met wat knoflookpasta onder voortdurend roeren is de eenvoudigste manier om deze 'frijoles refritos' te maken. Overigens kun je de genoemde hoeveelheden makkelijk verdubbelen, ook voor twee personen. De ervaring leert dat de guacamole toch wel op gaat!

Dit recept maakt deel uit van de 'voedselspecial’ in september/oktober 2017

 

Bookmark and Share


Terug