Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Recept: Pastel de choclo

Datum : 21/09/2017
Auteur : Jan de Kievid
Land : Chili

Recept: Pastel de choclo

Pastel de choclo (pastei van maïs) is een typisch Chileens gerecht, dat tegenwoordig ook in de buurlanden Argentinië, Bolivia en Peru wordt gegeten. Volgens sommige bronnen was het in Peru al in de zeventiende eeuw bekend.

In Chili is het gerecht waarschijnlijk ontstaan in keukens van koloniale haciendas. Daar zouden koks uit de oorspronkelijke bevolking (Mapuche) elementen van hun kookcultuur (maïs met melk) hebben gecombineerd met andere ingrediënten die de Spaanse conquistadores (veroveraars) hadden meegenomen, zoals gehakt, ei, ui en olijven. Dat alles zat ook in de door de Spanjaarden in Latijns Amerika geïntroduceerde empanadas. Hoe ze die moesten maken hadden ze geleerd van de Arabieren, die het weer van de Grieken en Perzen uit de oudheid zouden hebben.

Het woord choclo, dat maïs betekent, komt uit het Mapudungun, de Mapuche-taal. Rond 1900, toen mensen massaal van de rurale gebieden naar de hoofdstad Santiago en andere steden trokken, raakte het gerecht in heel Chili bekend. Het gold al snel als een van de meest uitgesproken Chileense gerechten.

Pastel de choclo is in Chili overigens lang niet in iedere eetgelegenheid verkrijgbaar. Ook verschilt de kwaliteit enorm. Zo heb ik eens een miezerige, maar erg dure variant gegeten op een terras in het drukke zakencentrum van Santiago en een erg lekkere en goedkope in een smoezelig uitziend café in een rommelige straat met veel garagebedrijven, een paar kilometer verderop.  

Zoals bij alle bekende gerechten bestaan er allerlei variaties. Het recept hieronder is – met een paar aanpassingen – overgenomen uit: Dichten in de Keuken. Chileens receptenboek met gedichten van Pablo Neruda, in 1985 uitgegeven door het Chili Komitee Amersfoort. Het is een recept dat Chileense ballingen, die na de militaire staatsgreep van 1973 waren gevlucht, uit hun land hadden meegenomen.

Pastel de choclo voor vier personen

Ingrediënten

3 blikjes (of potjes) maïs van elk ongeveer 300 gram (zoete, geen crispy maïs)

1/4 liter melk

2 uitjes, fijngesneden

3 eetlepels olie

1-2 theelepeltjes chilipoeder

een beetje oregano

1 maggiblokje

300 gram gehakt

300 gram kipfilet, in stukjes

2 eetlepels lepels krenten en/of rozijnen

2 hardgekookte eieren

100 gram zwarte olijven

2 lepels poedersuiker

zout en peper

Bereiding

*Kook de maïs kort met de melk op een zacht pitje. Voeg krenten en/of rozijnen en een beetje zout en peper toe.

*Bak de uitjes even in de olie, voeg chilipoeder, oregano, gehakt en het (in een beetje water opgeloste) maggiblokje toe, en laat dit op een laag pitje even sudderen.

*Bak of kook de stukjes kipfilet een minuut of vijf.

*Kook de eieren hard.

Neem vier ovenvaste kommen en verdeel daarover het gehaktmengsel, de stukjes kip, de in plakken gesneden eieren en de olijven. Giet daarover het mengsel van de gekookte maïs met de krenten en/of rozijnen. Strooi er dan de poedersuiker over. Zet de bakjes ongeveer 30 minuten in een op 200 graden voorverwarmde oven. De bovenste laag met poedersuiker wordt geelbruin.

Pastel de choclo is een pittig en zoet gerecht. Hoe pittig en hoe zoet het wordt, kun je bepalen door te variëren met de hoeveelheden chilipoeder en poedersuiker. Het lijkt misschien niet zo veel, maar pastel de choclo is een machtig recept en daarom zijn de bovengenoemde hoeveelheden genoeg voor vier personen. Erg lekker hierbij is een pittige sausachtige salade: Pebre (ook uit Dichten in de keuken).

Ingrediënten

1 fijngesneden ui

2 fijngesneden teentjes knoflook

2 fijngesneden tomaten

1 of 2 bosjes fijngesneden verse koriander

olie, azijn/citroen, zout, chilipoeder

Bereiding

Meng alles door elkaar. Je kunt voor iedereen een klein bakje pebre maken, maar ook een wat grotere salade door de hoeveelheden aan te passen. Hoe scherp je het wilt, bepaal je met de chilipoeder.

Een goed glas Chileense wijn maakt de maaltijd compleet!

Dit recept maakt deel uit van de 'voedselspecial’ in september/oktober 2017

 

 

Bookmark and Share


Terug