Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Recept: Pé de Moleque

Datum : 04/10/2017
Auteur : Simone Kalkman
Land : Brazilië

Recept: Pé de Moleque

Het klinkt niet bepaald smakelijk: kwajongensvoeten, in het Portugees pé de moleque. Toch is het populair snoepgoed in Brazilië, bestaande uit pinda’s in gekarameliseerde suiker. De naam stamt uit koloniaal Brazilië, waar straten gemaakt werden door losse stenen in het zand te leggen, om ze vervolgens aan te laten stampen door straatjongens. Dit soort straatjes heten pé de moleque en lijken wel wat op de pindakoekjes.

Een andere naam die wel gebruikt wordt voor het lekkernij is quebra dentes (tandenbreker), en met een goede reden. De gestolde, gekarameliseerde suiker kan keihard zijn, zelfs al zouden de oliën uit de pinda’s het iets moeten verzachten. Voor wie bang is voor zijn vullingen is er een zachtere variant met gecondenseerde melk: pé de moça, oftewel meisjesvoet. Beide varianten zijn echter – in goede Braziliaanse traditie – mierzoet, dus je tanden hebben hoe dan ook te lijden. 

Het gerecht is niet exclusief Braziliaans en wordt met kleine variaties op veel plekken van de wereld gegeten. Ook in Brazilië heeft iedere regio zijn eigen variaties. Het stadje Piranguinho in de deelstaat Minas Gerais staat bekend om de ambachtelijke productie. In het noordoosten van het land, onder andere in de deelstaten Pernambuco en Alagoas, wordt het verwerkt in taart. Het is daar een typisch gerecht tijdens het zogeheten festa junina, een populair feest in juni ter ere van verschillende katholieke heiligen.

Ingrediënten

500 gram ongezoute pinda’s

500 gram suiker

1 theelepel zuiveringszout of 1 klein blikje gecondenseerde melk

Bereiding

Roer de suiker en de pinda’s door elkaar in een pannetje. Verwarm dit mengsel langzaam op een middelhoog vuur, blijf continu roeren. Als de suiker vloeibaar en lichtbruin is, voeg je voor harde pé de moleque het zuiveringszout toe. Het mengsel zal nu groter en schuimiger worden. Blijf roeren. Als het mengsel weer karamelkleurig is geworden, giet je het uit tot een plak van 1-2 centimeter op een koude bakplaat. Laat het afkoelen en breek in grove stukken.

Voor de zachtere pé de moça voeg je in plaats van het zuiveringszout gecondenseerde melk toe. Roer het er doorheen en laat even meekoken. Blijf roeren. Als het mengsel karamelkleurig is geworden giet je het tot een plak van 1-2 centimeter uit op een koude bakplaat. Laat het afkoelen en breek of snij het in stukken.

Dit recept maakt deel uit van de voedselspecial in september/oktober 2017

Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug