Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Stikken in het paradijs

Documentaire over vervuiling Isla-raffinaderij

Datum : 21/03/2013
Auteur : Manja Mathijssen
Land : Curaçao

Stikken in het paradijs

Dit jaar bestaat het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar. Curaçao is een van de parels aan de kroon, een geliefd eiland bij veel (Nederlandse) toeristen. Wat de vakantiegangers vaak niet weten, is dat in dit paradijs een van de grootste milieuschandalen van het Koninkrijk plaatsvindt. De Isla-olieraffinaderij stoot jaarlijks miljoenen kilo’s zwaveldioxide in de lucht. Dat is meer dan alle Nederlandse raffinaderijen bij elkaar. Omwonenden worden doodziek, scholen moeten dicht door stank en rook. Politiek Den Haag en de regering van Curaçao zijn op de hoogte. Waarom grijpen ze niet in?  Zembla onderzoekt in de documentaire Stikken in het paradijs wie verantwoordelijk is voor deze ziekmakende fabriek en waarom er geen  maatregelen worden getroffen.

De raffinaderij werd in 1915 door Shell op Curaçao gebouwd. Decennia lang was Shell de belangrijkste werkgever op het eiland en werd er aan de milieuvervuiling weinig aandacht besteed. In 1985 verkocht de Shell de raffinaderij aan de Antillianen voor het symbolische bedrag van een gulden, met achterlating van een flinke milieuschade. Sindsdien verhuurt Curaçao de raffinaderij aan de staatsoliemaatschappij van Venezuela. Aan onderhoud of renovatie is sindsdien weinig gedaan. De internationaal erkende uitstootnormen van de Wereldgezondheidsorganisatie worden met grote regelmaat overschreden. “Het zijn waarden die nergens ter wereld voorkomen, die hier gemeten worden, maar waar totaal geen actie op volgt”, aldus Peter van Leeuwen, voorzitter van stichting SMOC (Schoon Milieu op Curaçao), die al jaren tegen de verontreiniging strijdt.

Benieuwd naar de documentaire van Zembla? Kijk vanavond dan om 21:10 uur naar Nederland 2. De herhaling is dinsdag 26 maart om 09:15 uur te zien. Ook is de uitzending hier online te bekijken.

Bron : Antilliaans Dagblad, Zembla
Bookmark and Share


Terug