Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Symposium: Referendum in Bolivia. Een voorbeeld van directe democratie?

Universiteit Leiden, donderdag 11 februari, 15:00 uur

Datum : 30/01/2016
Auteur : Estefanía Pampin Zuidmeer
Land : Bolivia

Symposium: Referendum in Bolivia. Een voorbeeld van directe democratie?

Dr. Soledad Valdivia, universitair docent Latijns Amerika-studies, organiseert op donderdagmiddag 11 februari in Leiden een conferentie over het Boliviaanse referendum en de politieke implicaties ervan. Ze zal spreken namens Latijns Amerika-studies Leiden. Dr. Ton Salman (Vrije Universiteit van Amsterdam) en prof. David Altman (Universidad Católica de Chile) zullen ook hun visie op dit onderwerp presenteren.

Wanneer: donderdag 11 februari

Waar: Universiteit Leiden, Faculteit Geesteswetenschapppen
Adres: P.N. van Eyckhof  2/004, 2311 BV Leiden
Tijdstip: 15:00
Entree: gratis

Kijk voor meer informatie op de website van de Universiteit Leiden.

De Bolivianen zullen via een referendum stemmen over een mogelijke grondwetswijziging, die bedoeld is om de huidige president Evo Morales aan de macht te houden tot 2025. Het referendum vindt plaats op zondag 21 februari. Een negatief resultaat zou inhouden dat Morales zich niet meer verkiesbaar mag stellen voor de volgende verkiezingen in 2019. Een positief resultaat zou zijn ambtstermijn mogelijk tot 20 jaar verlengen.

Wordt een referendum hier gebruikt als een middel om burgers te manipuleren en zo de politieke macht naar zich toe te trekken, of gaat dit juist om een verdieping van de democratie? Onafhankelijk van het doel en de uitkomst van het referendum is het zeker dat het volk een belangrijke beslissing zal nemen over de toekomst van Bolivia. Verder zal de uitkomst van het referendum relevant zijn voor de positie van ‘nieuw links’ in Latijns Amerika: komt hier een einde aan of wordt het nieuw leven ingeblazen met het leiderschap van Morales?

Bookmark and Share


Terug