Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Beter een goede buur

Auteur : Mark Weenink
Land : Cuba

Beter een goede buur

Een collega van mij viert kerst op Cuba. Heerlijk relaxen op het strand bij Varadero, hét toeristencentrum van Cuba. Daar zal een toenadering tussen Cuba en de Verenigde Staten worden toegejuicht.

Het is wereldnieuws: Cuba en de Verenigde Staten begraven de strijdbijl. Half december 2014 hielden Raúl Castro en Barack Obama simultaan een toespraak voor hun landgenoten. De twee buurlanden – slechts honderd mijl zeewater scheidt hen – gaan na vijftig jaar stilzwijgen en isolatie de diplomatieke banden weer aanhalen.

De ondergang van het  Cubaanse regime is al meerdere malen voorspeld, net zoals de dood van Fidel Castro. Sinds hij in 2006 de macht overdroeg aan zijn broer Raúl, is het klimaat iets versoepeld, maar het bracht niet de verandering waarop velen hoopten.

Tot op heden is het voor Amerikanen onmogelijk om rechtstreeks naar Cuba te reizen. Andersom is iedere Cubaan die het eiland ontvlucht welkom in de VS. Planning is nu dat het voor Cubanen en Amerikanen makkelijker wordt om tussen de twee landen te reizen. Ook is het de bedoeling dat in de eerste helft van 2015 beide landen een ambassade openen bij elkaar. Mogelijk verdwijnt Cuba ook  van de Amerikaanse lijst van terroristische landen. Vanuit de VS mogen er grotere geldbedragen naar Cuba worden overgemaakt.

Belangrijkste issue is misschien wel dat de economische sancties worden versoepeld. Nu mogen Amerikaanse bedrijven geen zaken doen met Cuba. Europese bedrijven kunnen dat wel doen, maar die kunnen vervolgens in de VS op sancties rekenen. Al jaren is er in Cuba een tekort aan alles en de bevolking ontbreekt het vaak aan elementaire zaken. Meer economische bedrijvigheid zal de welvaart doen toenemen, zo is de verwachting.

Als de relatie daadwerkelijk wordt genormaliseerd, is dat het einde van een van de laatste restanten van de Koude Oorlog. Lange tijd was de Sovjet-Unie de grote sponsor van het Caribische eiland dat de communistische ideologie met hen deelde. Maar de innige band met verre vriend Rusland is inmiddels al lange tijd verwaterd.

Voorlopig is het nog niet zover. Het Amerikaanse Congres moet nog beslissen over het beëindigen van de handelsboycot. De vraag is of de Republikeinen daarmee zullen instemmen. En de Cubaanse gemeenschap in de VS, fel tegenstander van het communistische regime van de gebroeders Castro, kent een krachtige lobby.

Met een gewijzigd beleid hoopt Obama meer invloed te kunnen uitoefenen op het Cubaanse regime. Volgens de Amerikaanse president heeft het isolerende beleid van de afgelopen vijftig jaar niet gewerkt.

Het is koffiedik kijken op welke manier Cuba zal veranderen. Een groeiende economie, met meer welvaart voor de hele bevolking? En hoe zullen buitenlandse bedrijven zich manifesteren in deze interessante markt? Zal het regime langzaam democratiseren en een kapitalistische koers gaan varen? En wat te doen met Guantánamo Bay?

Zo’n vaart zal het allemaal nog niet lopen. Maar het stemt hoopvol dat Cuba en de VS zo uitgesproken en publiekelijk verklaren een nieuwe fase in hun relatie te willen ingaan. Beter een goede buur dan een verre vriend, tenslotte.


Terug