Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Braziliaanse zomer

Auteur : Simone Kalkman
Land : Brazilië

Braziliaanse zomer

Een paar jaar geleden las je het overal: Brazilië is ‘booming’. In 2012 kondigde toenmalig minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen aan dat er voortaan “ieder jaar een handelsmissie naar Brazilië zou plaatsvinden”. Dat gebeurde weliswaar ook, maar ondertussen zijn de economische vooruitzichten veel minder rooskleurig. Tel daar de politieke crisis en het afzetten van president Dilma Rousseff door corrupte parlementariërs bij op en het is duidelijk waarom Nederland opeens niet meer zo enthousiast is over economische samenwerking.

Toch is er wereldwijd nog steeds veel aandacht voor Brazilië, en dan vooral voor de Olympische Spelen. Die vinden plaats van 5 tot en met 21 augustus, maar ook hier domineert negatief nieuws. Geweld, Zika, watervervuiling, tegenvallende kaartverkoop, het zit de organisatoren niet mee. In gaststad Rio de Janeiro zelf is ook veel protest. Want waarom geeft het land miljarden uit aan de Spelen, terwijl basisbehoeften zoals onderwijs en gezondheidszorg nog altijd niet goed geregeld zijn?

Ook in Nederland staat Brazilië deze zomer op veel plaatsen centraal, vooral op cultureel gebied. In Amersfoort en Den Haag worden tentoonstellingen georganiseerd over hedendaagse Braziliaanse kunst. Ook zijn er talloze concerten, zoals het Viva Brasil festival in Amsterdam, dat nog tot 26 juni duurt. En vlak voor de Spelen zullen tien Nederlandse kunstenaars naar Rio afreizen om een samenwerkingsproject te doen met Braziliaanse kunstenaars.

La Chispa kan niet achterblijven en besteedt deze zomer maand extra aandacht aan Brazilië. In een special met artikelen, recensies, interviews en tips schrijven we over de actualiteit en de Olympische Spelen, maar proberen we juist ook achtergronden te geven en verder te kijken dan Rio. Zo schrijven we over politiek in de favelas van Recife en over vernieuwend stedelijk beleid in Curitiba. We bespreken ook boeken die context bieden bij de huidige politieke crisis. Ook komt – in een artikel en een boekrecensie – aan bod wat misschien wel een van de belangrijkste problemen van het land is: geweld tegen vooral de zwarte, arme bevolking.

Uiteraard zal ook cultuur niet ontbreken, zeker met oog op de mooie dingen die in Nederland worden georganiseerd deze zomer. Juist hier zie je dat ondanks alle problemen er nog altijd inspiratie te vinden is in Brazilië. We willen in deze special verschillende kanten van dit veelzijdige land belichten. Van snelle bussen in Curitiba tot funkmuziek in favelas. Van de arbeiderspartij tot de inheemse bevolking. 

Bekijk alle artikelen van de zomerspecial Brazilië hier


Terug