Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

De gouden kooi

Auteur : Mark Weenink

De gouden kooi

Op zoek naar een beter leven. Die universele kracht is door de geschiedenis heen altijd een drijfveer geweest voor mensen en complete volkeren om huis en haard achter te laten. Om af te reizen naar een land ver weg, waar het zeker beter is.

Momenteel draait La jaula de oro in verschillende bioscopen, een film over drie Guatemalteekse tieners die door Mexico reizen, op weg naar het beloofde land: de Verenigde Staten van Amerika. Latijns-Amerikanen hebben vaak een haat-liefdeverhouding met hun grote noorderbuur. Aan de ene kant verfoeien ze haar bemoei- en roofzucht, aan de andere kant zijn de VS het land van de onbegrensde mogelijkheden, waar je rijk kunt worden.

Met name in Zuid-Amerika hebben zich in de afgelopen eeuwen groepen migranten gevestigd, in de hoop op een beter leven. Denk aan de Italianen, Duitsers, Portugezen en Spanjaarden die zich vestigden in landen als Brazilië, Argentinië en Uruguay. Of ‘dichter bij huis’, de Chinezen, Javanen en Indonesiërs die Suriname als nieuw vaderland adopteerden.

De laatste decennia vinden veel Zuid- en Midden-Amerikanen hun weg naar de VS, reizend door Midden-Amerika en Mexico. De reis is lang, gevaarlijk en kostbaar. Een groot gedeelte verloopt via het zwarte circuit, dat wil zeggen zonder officiële stempels in het paspoort. Migranten zijn dus overgeleverd aan mensen die eerst en vooral uit zijn op geld verdienen. Vaak ten koste van hun mede-Latino’s.

Naast de absurde bedragen die de migranten neer moeten tellen, ligt ook het gevaar van beroving op de loer. Of erger nog, want lang niet iedereen overleeft de reis. Maar waar een wil is, is een weg. Dus er zijn wel degelijk grote groepen migranten die uiteindelijk in de VS terecht komen. De vraag is wat hen daar wacht. Via via komen de meesten wel ergens terecht. Door hun illegale status zijn ze vaak veroordeeld tot lage lonen, een onzeker bestaan en slechte arbeidsomstandigheden.

Is Amerika echt het land van melk en honing? Of blijkt het een gouden kooi, die te mooi blijkt om waar te zijn en waaruit je door je achtergestelde positie niet meer kunt ontsnappen?  Op de trailer na heb ik La jaula de Oro nog niet gezien. Een recensie van de VPRO heb ik na het lezen van de eerste regel (‘Een film die je het best als onbeschreven blad kunt ondergaan’) meteen weer weggeklikt. Ik ben benieuwd.


Terug