Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

De liefde van de Latino gaat door de maag. En andere emoties ook

Auteur : Frank Bron

De liefde van de Latino gaat door de maag. En andere emoties ook

“Waarom zijn de kosten van de ‘refrigerios’ (hapjes tussendoor) toch zo hoog?“

”Omdat er anders niemand naar de training komt.”

“Ja, maar die training is zó belangrijk, daar moet iedereen toch gewoon naar toe willen?”

“Inderdaad, als er eten geserveerd wordt!”

Tsja, als je zaken wilt doen in Latijns Amerika, of een presentatie wilt geven, of gewoon vrienden wilt bezoeken, dan komt er eten op tafel. Vaak gewoon veel eten en meestal erg lekker. Bij mijn herinneringen aan Latijns Amerika zijn er veel die met voedsel te maken hebben, onafhankelijk van de reden van mijn bezoek.

Zo zou ik een keer met een grote groep activisten, studenten en anderen een gewetensgevangene in Mexico bezoeken die onterecht en onder belabberde omstandigheden gevangen zat. Maar voordat we naar de gevangenis gingen, werd er eerst uitgebreid geluncht in een van de restaurants van de keten VIPs. Waarom zou je je ook inhouden? Een karige maaltijd had de vrijlating van de goede man niet dichterbij gebracht – nog afgezien van het feit dat karige maaltijden of snelle happen sowieso niet vaak voorkomen in de regio.

Slagroomsoesjes

Ik herinner me mijn aankomst in een klein hotelletje in een dorp helemaal aan het einde van de weg in Guyana. De eigenaresse was al bezig met het avondeten voor haar drie gasten. Op een houtvuurtje in de keuken wist ze een overheerlijke maaltijd te bereiden van gebakken kip, rijst, bonen, groente en tropisch fruit. En alles vers en bij de prijs van de overnachting inbegrepen!

En tijdens moeilijke onderhandelingen in Bolivia werd er regelmatig gepauzeerd omdat er weer een afhaalmaaltijd bezorgd werd of een refrigerio op de agenda stond. Waar je in Nederland dan even tien minuten mag pauzeren met een kopje koffie en een koekje, kregen we in Bolivia zelfgemaakte cheesecake of een enorme hoeveelheid kaaskoekjes of slagroomsoesjes voorgezet. Of allemaal. Tsja, als je toch om vijf uur opstaat om de schoollunch voor je kinderen klaar te maken, kun je net zo goed even een taart bakken voor tijdens de vergadering.

Knorrig

Op die manier heb ik ook kennis gemaakt met empanadas salteñas. Die zien eruit als gewone empanadas (hartige baksels met vulling), maar dan wat groter. Je doet er echter verstandig aan ze te eten met behulp van… een rietje! Tenminste, als de salteñas niet te heet zijn. Deze empanadas zijn namelijk niet gewoon gevuld met groente of vlees, maar met kippensoep! Hoe Bolivianen soep in een broodje krijgen is mij een raadsel maar als je daar niet op verdacht bent kun je gemakkelijk een ongelukje krijgen. Of, zoals mijn Peruaanse vriend César schreef die jarenlang in Bolivia woonde: “Die salteñas zijn werkelijk zalig, hoewel ze heel wat van mijn stropdassen verruïneerd hebben!” Gelukkig werd ik net op tijd gewaarschuwd.

Tijdens zo’n refrigerio leek iedereen de lastige gesprekken onmiddellijk te vergeten, er werd gelachen en uitleg gegeven over de versnapering, gesproken over van alles behalve werk en na een half uurtje ging iedereen weer gewoon serieus aan de slag. Hoe moeilijk de gesprekken soms ook waren, zonder knorrende magen werden de deelnemers zelf nooit echt knorrig.

Het is dus logisch dat La Chispa aandacht besteed aan dit cruciale aspect van de Latijns-Amerikaanse cultuur. Er zijn inwoners van de regio die geen Latijnse taal spreken (Quechua-sprekers bijvoorbeeld, of de genoemde Guyanese dame), er zijn zelfs mensen die niet kunnen dansen, maar van goed en veel eten houden ze allemaal!

Zelf proberen om salteñas te maken? Hierbij het recept van Patricia de Ugarte, in het Spaans. Veel succes!

Dit artikel maakt deel uit van de voedselspecial  in september/oktober 2017


Terug