Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

De stem van Rafael Correa

Auteur : Karolien van Teijlingen
Land : Ecuador

 De stem van Rafael Correa

Tijdens mijn eerste bezoek aan Ecuador, ruim zes jaar geleden, werd Rafael Correa gekozen tot president van dit kleine Andeslandje. Ik herinner me het nog goed. Ik zat in de auto met een vriendin en haar moeder toen de radio het nieuws de wereld in bracht. Het verkeer in de  straten van Quito kwam tot stilstand, de vlaggen gingen uit en mensen trokken hun riem uit hun broek en zwaaiden ermee uit de ramen (correa betekent riem). Men was opgelucht: de beste van de slechten had gewonnen. 

Sindsdien is de in de Verenigde Staten geschoolde econoom Rafael Correa Delgado niet meer uit het politieke landschap van Ecuador weg te denken. Anno 2012 zijn we een nieuwe grondwet, referenda, een ‘burgerrevolutie’, een paar rechtszaken, een aantal controversiële wetten en een groot aantal decreten verder. Zijn populariteit kan maar niet stuk. 

Bij elk bezoek aan Ecuador voel ik dan ook pas écht dat weer terug ben als ik (1) mijn eerste encebollado heb gegeten en (2) als ik de president weer als vanouds over de radio heb horen schallen. Wat me dan altijd weer verbaasd: dat stemgeluid. Hees en rauw, met een accent dat zijn afkomst uit de kustplaats Guayaquil niet verhult. Zijn vele speeches duren uren en bestaan voor het grootste deel uit niet te stoppen spraakwatervallen, waarbij hij alle registers van de menselijke stem opentrekt. 

Meestal spreekt hij op een indringende toon, bijna schreeuwend. Soms slaat zijn stem zelfs even over van emotie, bijvoorbeeld toen hij tijdens de vermeende staatsgreep in september 2010 de oproerkraaiers toebeet: “Als jullie de president dood willen, hier is hij, dood hem dan!“  Maar met hetzelfde gemak laat hij zijn stem ineens even zakken en spreekt hij de menigte zacht toe: “Esto es mentira compatriotas”,  dat zijn allemaal leugens landgenoten, met een opgestoken vingertje. Het is een samenzweerderig toontje dat aangeeft dat iedereen met gezond verstand het wel met hem eens móet zijn. Dan heel even een smalend lachje, als hij verwijst naar de pelucones (de verwende rijken die hun verkiezingsbeloften nooit nakomen) en de oude neoliberale politiek waar het volk de buik van vol heeft. Als je Correa mag geloven, tenminste.  Om vervolgens weer het volume te laten aanzwellen en verder te tieren. Die stem: je herkent ‘m uit duizenden.

Toevallig of niet, zijn stem vertoont grote gelijkenissen met zijn hele presidentschap. Indringend, alles overheersend en een tikje agressief. Zoals Kintto Lucas in zijn boek over Correa stelt: Correa is everywhere. Alejandra, een ex-medewerker van de presidentie, lacht als ik haar deze quote voorlees. “Hij zit overal inderdaad bovenop” zegt ze, en illustreert haar antwoord met een beschrijving van een van de vele onaangekondigde bezoeken aan ziekenhuizen en scholen, waar de nationale overheid de afgelopen jaren vele miljoenen in geïnvesteerd heeft. “Dan stapt de president een ziekenhuis binnen, met in zijn kielzog een gevolg van zenuwachtige ambtenaren. Helemaal achteraan de Minister van Gezondheid, die met hangende pootjes en een schrijfblokje in de hand klaar staat om op te schrijven wat hij nu weer allemaal fout heeft gedaan”. 

Of het nu zijn meeslepende stemgeluid is, zijn overheersende rol in de Ecuadoriaanse politiek of zijn inhoudelijke beleid: het heeft Rafael Correa in ieder geval geen windeieren gelegd. Bij verkiezingen en referenda haalt hij meer dan 70 procent van de stemmen en de verwachting is dan ook dat hij bij de verkiezingen in 2013 zal worden herkozen. 

Ik zal de aankomende maanden, tijdens mijn veldwerk over het mijnbouwbeleid van Ecuador, nog veel van zijn donderspeeches mogen aanhoren. Wil je ook meegenieten? Kijk en luister dan hier of hier

De auteur doet als YES student onderzoek naar mijnbouw, conflict en ontwikkeling. Centraal staat hierbij de Mirador kopermijn in Ecuador.


Terug