Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Follow the leader

Auteur : Mark Weenink

Follow the leader

Onlangs was de Argentijnse president Cristina Kirchner op staatsbezoek in China. Quasigrappig twitterde ze over ‘lijst en petloleum’, verwijzend naar de moeite die Chinezen plegen te hebben met de uitspraak van de letter ‘r’. Haar gastheren zwegen, maar zullen de humor er waarschijnlijk niet van hebben ingezien.

We kunnen natuurlijk lacherig doen over de misplaatste en domme grap van Kirchner, maar interessanter is het om te focussen op het medium dat ze gebruikt: Twitter. Cristina Kirchner zelf heeft 3,5 miljoen volgers. In 2014 werd het aantal gebruikers wereldwijd geschat op 288 miljoen (ter vergelijking: Facebook heeft 600 miljoen gebruikers, waarvan de helft dagelijks inlogt).

In maximaal 140 tekens slinger je je boodschap de ether in. Zo simpel is het. ‘Ik twitter, dus ik besta’, zo lijkt het. De crux zit ‘m natuurlijk in wie en vooral hoeveel mensen je volgen. Twittergrootheden zijn de Amerikaanse president Obama (54 miljoen volgers) en de paus (14 miljoen volgers). Latijns-Amerikaanse presidenten zijn ook goed vertegenwoordigd in de top 50 van meest gevolgde twitteraars wereldwijd.

Zo heeft de Braziliaanse president Dilma Rousseff 3,2 miljoen volgers en haar Colombiaanse collega Juan Manuel Santos 3,5 miljoen. Die laatste wordt overigens voortdurend via datzelfde medium op de huid gezeten door oud-president en voormalig politieke vriend Álvaro Uribe, die ook 3,5 miljoen volgers heeft.

In Venezuela was de in 2013 overleden president Hugo Chávez een verwoed twitteraar. Zijn account is nu inactief, maar heeft nog altijd 4,2 miljoen volgers. Zijn opvolger Nicolás Maduro heeft er 2,3 miljoen. Oppositieleider Henrique Capriles telt er meer dan het dubbele daarvan (5 miljoen), geen overbodige luxe in een land waar de belangrijkste media gedomineerd worden door de regering.

Andere Latijns-Amerikaanse leiders die de nodige volgers hebben, zijn Enrique Peña Nieto (Mexico, 3,6 miljoen), Rafael Correa (Ecuador, 2 miljoen) en Ollanta Humala (Peru, 1,1 miljoen). ‘Afwezige’ is de Chileense president Michelle Bachelet, die geen persoonlijk account heeft, maar alleen twittert via het regeringsaccount.

Zenden en monoloog

Het potentieel van Twitter voor politici is enorm, en niet alleen in verkiezingstijd. Op een goedkope en makkelijke manier kunnen ze een groot publiek bereiken. Een pakkende oneliner is zo in een tweet gegoten. Politieke analisten spreken ook wel over ‘twiplomacy’. Het bedrijf Twitter stuurt ook politieke strategen naar bijvoorbeeld Brazilië, om senatoren te informeren over de mogelijkheden om Twitter voor politieke doeleinden in te zetten.

Overigens is twitteren vanuit communicatieoogpunt natuurlijk vooral zenden. De Peruaan Ollanta Humala is relatief bescheiden met 707 tweets. Rousseff en Peña Nieto zitten rond de 4000. Correa, Kirchner en Santos zitten op ongeveer het dubbele daarvan. Maduro spant de kroon: bijna 20.000 tweets sinds hij zijn account activeerde. Dat doet hij natuurlijk niet alleen. Zoals veel politici heeft hij daarvoor een team mensen in dienst.

Het aantal tweets kan een indicatie zijn van de mate van professionaliteit waarmee het twitteraccount gebruikt wordt. Een beetje politicus heeft een team van medewerkers die de webcare verzorgt: ze monitoren alles wat er gezegd wordt over hun politicus en zaken die interessant voor hem of haar zijn. Daarnaast sturen ze tweets het universum in, als officiële spreekbuis van de politicus in kwestie, herkenbaar aan het blauwe vinkje. Vanaf Obama’s account zijn 13.100 tweets verstuurd. Naast het aantal volgers is ook het aantal retweets belangrijk, want daarmee kan het bereik exponentieel stijgen.

Hoewel Twitter in principe de mogelijkheid biedt tot een dialoog, blijft het medium meestal beperkt tot een monoloog. Interessante vraag is dan wie en hoeveel twitteraars de leiders zelf volgen? Correa volgt vijf personen, onder wie buurman Juan Manuel Santos. Kirchner, Rousseff en Maduro volgen er niet meer dan 400, Santos komt boven de 1500. Obama volgt maar liefst 645.000 twitteraars. Grappig detail: de paus volgt er acht, namelijk zichzelf in andere talen.

Twitter is natuurlijk kinderlijk eenvoudig. Correctie: lijkt. Alle adviseurs en professionals ten spijt, als een president iets in zijn of haar hoofd haalt en een tweet de ruimte in heeft gestuurd, dan nemen gedane zaken geen keer. Terug naar Cristina Kirchner. Haar foute China-tweet werd trending topic en resulteerde in veel negatieve reacties en minachting voor de president. Vroeger gebeurde dat met een slip of the tongue, nu met een druk op de knop.


Terug