Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Geweld tegen vrouwen

Auteur : Maja Haanskorf

Geweld tegen vrouwen

Afgelopen week waren er in Argentinië, Chili en Uruguay grote demonstraties tegen de zogenaamde ‘femicidio’, ofwel moord op vrouwen. Directe aanleiding waren twee gruwelijke moorden in Argentinië. Het lichaam van een zwanger tienermeisje werd gevonden, begraven in de tuin van het huis van haar vriendje. Een advocate werd door haar stalker vermoord in een snoepwinkel in een wijk van Buenos Aires.

Het zijn maar twee voorbeelden van wat haast een dagelijkse praktijk lijkt te zijn. Vrouwen, ongeacht hun leeftijd, zijn in grote getale slachtoffer van huiselijk geweld en seksueel misbruik en worden blijkbaar met het grootste gemak vermoord. Niet alleen in deze drie landen, maar in heel Latijns Amerika. Daarnaast sterven er vrouwen door clandestien en onveilig uitgevoerde abortussen, want het recht op abortus ontbreekt in vrijwel alle Latijns-Amerikaanse landen. Wie betrapt wordt, staat een lange straf te wachten.

Het laatste decennium, met zijn economische boom en successen op het terrein van armoedebestrijding en vermindering van ongelijkheid, heeft de aandacht voor het dagelijkse geweld tegen vrouwen in de media naar de achtergrond doen verdwijnen. Ik herinner me dat de moorden op vrouwen in Ciudad Juárez in het noorden van Mexico zelfs het Nederlandse nieuws haalden. Toegegeven, vooral nadat er een Nederlands meisje was vermoord. Maar ook in Latijns-Amerikaanse media was er aandacht voor het excessieve geweld tegen vrouwen. Niet dat het veel hielp voor een verbetering van de situatie.

Dit jaar zijn er in meerdere landen vrouwen in actie gekomen om de abortuswetgeving te liberaliseren. Zo maken in El Salvador vrouwen zich sterk om een einde te maken aan een van de meest strikte abortuswetten ter wereld. In januari leidde dit tot een historisch besluit van het parlement: een jonge vrouw die een gevangenisstraf van veertig jaar had gekregen wegens abortus, kreeg gratie. In Chili wil president Michelle Bachelet het totale verbod op abortus opheffen. Ze heeft daartoe een gefaseerd wetsvoorstel ingediend bij het Congres. De katholieke kerk sprak direct haar veto hierover uit.

Ik ben van de generatie vrouwen die in Nederland meedeed aan demonstraties onder de noemer ‘Baas in eigen buik’. Tijdens een van die marsen door Amsterdam was daar die man die met zijn auto frontaal op de demonstrerende vrouwen in reed. Ze konden nog net op tijd wegspringen. Zo veel woede roepen vrouwen die voor hun rechten opkomen blijkbaar op. In Latijns Amerika is dit nog vele malen erger: diepgeworteld machismo, de nog steeds grote rol van de katholieke kerk, de macht van conservatieve partijen en zelfs de houding van veel vrouwen, die hun minderwaardige positie als ‘natuurlijk’ zien, houden het geweld tegen vrouwen, in welke vorm dan ook, in stand.

Het is hoog tijd dat er vanuit Nederland – al dan niet binnen Europees verband – druk wordt uitgeoefend op Latijns-Amerikaanse overheden om wetgeving rond abortus en huiselijk geweld tegen vrouwen aan te passen. Niet abortus, maar ieder geweld tegen vrouwen moet strafbaar zijn. Wachten op een einde van het machismo of een mentaliteitsverandering van de katholieke kerk zal (te) veel vrouwen het leven kosten. Goede wetgeving en controle op de naleving ervan kan meer zoden aan de dijk zetten.


Terug