Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Halloween

Auteur : Mark Weenink

Halloween

Gringo’s, zo noemen latino’s de Noord-Amerikanen, waarvan de connotatie varieert van neutraal tot negatief. Latijns Amerika en de Verenigde Staten hebben een haat-liefdeverhouding. Dat heeft natuurlijk zijn redenen: meer dan eens in de geschiedenis heeft de grote noorderbuur het lot bepaald van menig Latijns-Amerikaans land, en meestal niet in positieve zin. Denk aan de destabiliserende rol van de Amerikanen in de jaren zeventig en tachtig in Midden-Amerika, de steun aan de coup van Pinochet in Chili of de invasie in de Dominicaanse Republiek. De VS hebben Latijns Amerika altijd beschouwd als hun ‘achtertuin’.

Maar tegelijkertijd hebben de Noord-Amerikaanse vrijheid en ongekende rijkdom een onweerstaanbare aantrekkingskracht. De VS zijn het beloofde land, waar latino’s hun all american dream hopen waar te maken. Duizenden Mexicanen, Hondurezen, Nicaruaguanen en ook Zuid-Amerikanen stellen jaarlijks hun leven in de waagschaal als ze richting noorden reizen, om uiteindelijk illegaal the border over te steken. Daar wacht hen – zo hopen ze – werk, een kans om de familie te onderhouden en voedsel in abnormaal grote porties.

Belangrijk van de Noord-Amerikaanse cultuur is Halloween, dat ieder jaar op 31 oktober gevierd wordt en waarbij kinderen verkleed en geschminkt langs de deuren gaan voor een ‘trick or treat’ en snoep krijgen. De naam komt van Hallow-e'en, All Hallows Eve, een feest dat de Iers-Kelten vierden op de laatste dag van hun kalender (oktober) voor de geesten van de gestorvenen van het afgelopen jaar.

Het curieuze is dat deze traditie sinds een aantal jaren steeds meer ingeburgerd en populairder wordt in verschillende Latijns-Amerikaanse landen. Kinderen en volwassen dossen zich uit in wilde kostuums en smeren rijkelijk met schmink op hun gezichten. Jongelui verheugen zich maanden van tevoren op Halloween-themafeesten. De commercie, die een belangrijke aanjager van het feest is, vaart wel bij de hype die langzaam geadopteerd lijkt te worden als een onderdeel van de eigen cultuur.

Grappig of in ieder geval vermakelijk detail is dat in Mexico dit jaar een van de populairste kostuums de outfit drugsbaas Joaquín ‘El Chapo’ Guzman (1954) is, de baas van het beruchte Sinaloa drugskartel. In juli ontsnapte de drugscrimineel voor de tweede (!) maal uit een zwaar bewaakte gevangenis, via een tunnel van anderhalve kilometer. De Mexicaanse autoriteiten hebben al toegegeven dat dit met medewerking van binnenuit is gebeurd.

Het El Chapo-kostuum bestaat uit een masker met snor en zwart-witgestreept boevenpak. Een bedrijfje in de plaats Cuernavaca kwam op het lumineuze idee. De maskers gaan als warme broodjes over de toonbank, ook naar de VS en Canada, waar veel Mexicanen wonen. Een sterk staaltje galgenhumor natuurlijk, want deze man heeft duizenden doden op zijn geweten in de bloedige drugsoorlog die al jaren woedt in Mexico.

Nou wil de grap dat een ander populair masker in Mexico het hoofd van Donald Trump is. De miljardair, vastgoedmagnaat en presidentskandidaat namens de Republikeinen maakte zich in een klap de meest gehate man in Mexico en heel Latijns Amerika met zijn uitspraken dat alle Mexicanen (en andere Latijns-Amerikanen) drugsdealers, verkrachters en dieven zijn. In het verleden zette El Chapo een beloning van 100 miljoen dollar op het hoofd Trump.

Het is vrij waarschijnlijk dat Halloween de komende jaren aan populariteit zal blijven winnen in Latijns Amerika en de Noord-Amerikaanse traditie zich sterker zal nestelen naarmate een generatie verstrijkt. Feest verbroedert, dus dat biedt hoop voor de Amerika’s. En mochten El Chapo en Trump elkaar dit jaar bij de rondgang langs de deuren tegenkomen, dan zwaaien ze hopelijk vriendelijk naar elkaar.


Terug