Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Jong geleerd is oud gedaan

Auteur : Federico Besamusca
Land : Curaçao

Jong geleerd is oud gedaan

Vorige week heb ik Willy leren kennen. Een lange, lome zeventiger. Willy kijkt van weinig zaken op. Been there, done that. Neen, Willy kent zijn pappenheimers. Er is na vierenzeventig jaar ronddolen op de aarde slechts een ding dat hij niet begrijpt. “Luister jongen. Jij zou eigenlijk mijn broer eens moeten spreken. Beetje rare vogel, een makamba pretu, zoals we hier zeggen, oftewel een vernederlandste Curaçaoënaar. Hij woont bij Spaanse Water, gaat het liefst naar Albert Heijn, luistert Dolfijn FM. Moet hij zelf weten. Wat ik echter niet begrijp is dat hij maar één vrouw heeft. Hoe kan een man leven met slechts één vrouw ?”

Voor de wet is Willy tweemaal getrouwd. Maar de huwelijkse belofte zegt Willy niet zoveel. Trots vertelt hij me over zijn sloot buitenkinderen. “Maar da’s niets vergeleken met mijn vader. Dat was een Hollander, zo’n lange blonde. Hij hield van Venezolaanse vrouwtjes. Die gingen liggen zodra ze hem zagen, Heilige Maria! Wat zeggen jullie ook alweer: goed voorbeeld doet volgen.”

Terwijl hij me in geuren en kleuren vertelt over zijn buitenechtelijke capriolen, houdt hij ineens op. Zwijgend kijkt hij me aan, leunt iets naar voren en vraagt of hij me tussen de middag bij Campo af moet zetten. "Wablief ?" vraag ik. "Wel, we zien je altijd alleen lopen en we dachten : hij is flikker of vrijgezel. Ben je flikker ?" "Neen, niet dat ik weet", antwoord ik. "Wel, moet ik je daar afzetten ? Ze hebben daar ook vrouwen uit jouw land! Lichtgekleurd, donker, grote billen, kleine billen, wat jij lekker vindt, vind je daar!" Op vriendelijke wijze sla ik zijn aanbod af en stamel wat over de hitte en afgelikte boterhammen. “Ik”, plechtig een hand op zijn borst leggend, “ik heb wel eens een maand in Campo gewoond. Met een Venezolaanse en een Panamese !”

Campo is Campo Alegre. Het is het grootste openluchtbordeel in het Caribische gebied, 7 dagen per week open, 24 uur per dag. Het is als het ware een dorp. Er zijn winkels, restaurants, een hospitaaltje en hoeren. Heel veel hoeren. Het is opgericht vlak na de Tweede Wereldoorlog om de binnenstad te ontlasten. Door de grote hoeveelheid soldaten en arbeidsmigranten veranderden delen van Punda en Otrobanda in een onoverzichtelijke afwerkplek. Om de overlast te verminderen werd in opdracht van de overheid Campo gecreëerd.

Maar voor grote billen hoef ik niet naar Campo. Laatst liep ik over de Roodeweg in Otrobanda achter een dame met werkelijk fantastisch mooie billen. Het merendeel van de mannen hier, inclusief mijzelf, zijn daar verzot op. Onze wereld staat op zo’n moment even stil. Wat er vervolgens gebeurde, heb ik nergens eerder gezien. De mannen die ergens mee bezig waren, hielden rust om haar te aanschouwen en te complimenteren. Ze kwamen naar buiten; uit huis, winkel, kantoor. Automobielbestuurders namen gas terug en toeterden. Een vader riep zijn zoontje van de veranda, om even te komen kijken. Vader en zoon zaten ademloos te kijken, toen de dame trots langs paradeerde. 'Jong geleerd, is oud gedaan', zal deze vader hebben gedacht.

 


Terug