Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Links moet uitkijken voor gerontocratieën in Brazilië en Uruguay

Auteur : Jan de Kievid

Links moet uitkijken voor gerontocratieën in Brazilië en Uruguay

In oktober leek het politieke landschap in Zuid-Amerika van kleur te gaan verschieten. In Brazilië was de kans groot dat de PT (Arbeiderspartij) na drie termijnen het presidentschap zou moeten overdragen aan rechts. Ook de na twee termijnen lang als zeker beschouwde overwinning van het linkse Frente Amplio in Uruguay leek in gevaar. In beide landen wist rechts met jonge, goed communicerende kandidaten veel sympathie onder de kiezers te wekken.

Uiteindelijk bleken de linkse kandidaten in tweede ronde toch het sterkst: Dilma Rousseff in Brazilië met de hakken over de sloot (51,6 procent) en Tabaré Vázquez in Uruguay met een ruime marge: 56,6 procent.

Terwijl de Braziliaanse campagne bol stond van beschuldigingen van corruptie, speelden zulke schandalen in Uruguay geen rol. Het ging daar – net als vijf jaar geleden - buitengewoon netjes, zonder veel verbaal geweld en overdreven retoriek. Het is dan ook vreemd dat Floor Boon in NRCHandelsblad van 28 november de aftredende José Mujica een populistische president noemt. Populisten beroepen zich op het eensgezinde ‘goede’ volk tegenover de ‘slechte’ gevestigde machten, in het bijzonder de politieke partijen, en beloven dat volk een aards paradijs. Dat hebben Mujica en zijn voorganger én opvolger Vázquez niet gedaan. In Uruguay is het oude partijstelsel ook niet ingestort en heeft de bevolking veel vertrouwen in de partijen, heel anders dan in de meeste Latijns-Amerikaanse landen.

De net gekozen presidenten en hun partijen moeten wel uitkijken. Als een partij voor de derde of vierde keer achtereen de president levert, liggen zelfvoldaanheid en arrogantie van de macht op de loer. Bovendien zijn de linkse kandidaten behoorlijk oud. Rousseff wordt deze maand 67 en Vázquez is al 74 jaar, net als zijn voorganger Mujica in 2009. Als 79-jarige begint Mujica nu nog aan een periode als senator. De populaire Lula was met 65 jaar een stuk jonger toen hij het presidentschap overdroeg. In beide landen moet links zorgen dat er geen gerontocratie ontstaat.

De linkse kandidaten werden in beide landen bedreigd door veel jongere rechtse kandidaten: de 54-jarige Aécio Neves in Brazilië en de pas 41-jarige Luís Lacalle in Uruguay. Ervaren, aansprekende en ook jongere opvolgers voor de linkse presidenten hebben zich nog niet aangediend. Misschien is daar ook weinig ruimte voor onder dominante figuren als Rousseff en Vázquez. Ook als links de komende jaren succesvol weet te regeren, zal het zonder zulke nieuwe leiders niet gemakkelijk opnieuw de volgende verkiezingen winnen.


Terug