Van de redactie

Twee landen op één eiland

21 juli 2019

Els Hortensius

Er wordt vaak geschreven over de animositeit tussen de Dominicaanse Republiek en buurland Haïti. En ja, er zijn veel voorbeelden te vinden van wederzijds geweld, met als absoluut dieptepunt de massale moordpartij in 1937. Toen brachten Dominicanen, opgehitst door dictator Rafael Trujillo, in een week tijd naar schatting 30.000 Haïtianen en Dominicanen van Haïtiaanse afkomst om het leven.  De relatie tussen beide landen is op zijn zachtst gezegd gecompliceerd, ook vandaag nog. Met regelmaat worden Haïtianen gedeporteerd, maar tegelijkertijd kan de Dominicaanse economie niet zonder deze goedkope werkkrachten. De Dominicaanse Republiek is tweemaal onafhankelijk geworden. De eerste keer was van Haïti, dat het land in 1822 in bezit genomen had en er tweeëntwintig jaar de macht uitoefende. In 1865 bevocht de Dominicaanse Republiek, nu geholpen door Haïti, opnieuw haar onafhankelijkheid, ditmaal van Spanje.

Na de verwoestende aardbeving in 2010 was het andersom: de Dominicanen hielpen Haïti. Zij waren het eerste ter plaatse met hulpgoederen en stonden zij aan zij met Haïtiaanse overlevenden om slachtoffers onder het puin vandaan te halen. Omdat het vliegveld van Port-au-Prince zwaar beschadigd was, vonden de hulptransporten de eerste tijd over land plaats, via de Dominicaanse Republiek. En de Dominicaanse Raad van Kerken startte succesvolle wederopbouwprojecten: er werden huizen gebouwd en kredietprogramma’s opgezet. Tot op de dag van vandaag wordt samengewerkt, zoals na orkaan Matthew in 2016.

Deze maand uitte de Haïtiaanse mensenrechtenorganisatie GARR, gespecialiseerd in de rechten en bescherming van migranten, haar bezorgdheid over het groeiend aantal Haïtianen dat vanuit de Dominicaanse Republiek gedeporteerd wordt. In de eerste zes maanden betrof het maar liefst 50.000 mensen. De oorzaken van deze toename kunnen divers zijn volgens GARR. Zo kan het in de aanloop naar de verkiezingen een manier van de Dominicaanse autoriteiten zijn om de aandacht op de migranten (én de aanpak door de overheid) te vestigen. GARR beschuldigt ook de Haïtiaanse overheid, die haar kop in het zand steekt en niets doet om uitgezette migranten te helpen. GARR is van mening dat de twee landen hun verantwoordelijkheid moeten nemen en met elkaar in gesprek moeten gaan om een gezamenlijke oplossing te vinden, waarbij de mensenrechten van de migranten beschermd worden.

Beide landen zijn tot elkaar veroordeeld. Samenwerking zoals hierboven beschreven biedt hoop. Van de regeringsleiders is op dit moment weinig te verwachten, maar kerken en mensenrechtenorganisaties aan beide zijden van de grens zoeken elkaar op en proberen samen de dialoog ook op nationaal niveau te bevorderen. Op de langere termijn is er immers alleen gezamenlijk een toekomst.

Deze “van de redactie” maakt deel uit van de special Dominicaanse Republiek, zomer 2019

Gerelateerde berichten

Tegenstellingen, maar Chili moet vooruit

Tegenstellingen, maar Chili moet vooruit

Vijftig jaar na de staatsgreep in Chili van 11 september 1973 blijkt het tekenen van een gezamenlijke verklaring van links en rechts over democratie en mensenrechten onmogelijk. De herdenking legt bestaande tegenstellingen in de samenleving bloot. Dat is geen argument om dan maar niet te herdenken, maar wel om – met erkenning van verschillen – te werken aan versterking van democratie en mensenrechten, zeker in een tijd met een grote extreemrechtse partij.

Lees meer
Latijns-Amerika en Europa weer rond de tafel

Latijns-Amerika en Europa weer rond de tafel

Veel mensen zullen niets hebben opgepikt van de Europa-Latijns-Amerikaconferentie op 17 en 18 juli in Brussel. Toch is het belangrijk nieuws dat voor het eerst sinds acht jaar regeringsleiders van de 33 landen van CELAC (Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische Staten) en van de 27 landen van de Europese Unie weer met elkaar praatten. Ze spraken veel over sociaaleconomische samenwerking, maar over Oekraïne werden ze het niet eens.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This